BOMBAŠKI NAPAD NA FILIPINIMA: NAJMANJE 13 POGINULIH, DESECI RANJENIH

U eksploziji bombe do koje je došlo u subotu na prepunoj tržnici u Koronadalu na jugu Filipina smrtno je stradalo najmanje 13 ljudi, a deseci su ranjeni, objavili su tamošnji dužnosnici.

Nitko za sada nije preuzeo odgovornost za napad, no radi se o prvom većem napadu otkako je vlada zaustavila mirovne pregovore s najvećom muslimanskom pobunjeničkom skupinom u toj dominantno katoličkoj zemlji, Islamističkom oslobodilačkom frontom Moro (MILF).

Među poginulima je i počinitelj napada, a prema riječima dužnosnika 13 je osoba poginulo, a 30 ih je ranjeno u eksploziji. Koronadol je grad na južnom filipinskom otoku Mindanao.

Dužnosnici su za napad osumnjičili pripadnike pokreta Moro, pozivajući se na slične napade počinjene u gradu u veljači i ožujku.

MILF je, međutim, opovrgnuo odgovornost za atentat. "Poričemo bilo kakvo sudioništvo MILF-a u bombaškom napadu", rekao je za Reuters Eid Kabalu, glasnogovornik pobunjenika, dodajući da ta skupina napada vojne ciljeve a ne civile.

Filipinska vlada prekinula je pregovore početkom tjedna s ovom pobunjeničkom skupinom, kriveći je za napad prošlog vikenda u kojemu je ubijeno 30-tak ljudi. Manila je ponudila nagradu od skoro milijun dolara za hvatanje glavnih čelnika MILF-a.

Vlada i pokret Moro godinama pregovaraju kako bi okončali tri desetljeća nasilja na otoku Mindanao.

Ranije u subotu filipinska predsjednica Gloria Macapagal Arroyo rekla je u svojoj tjednoj izjavi za radio da razni napadi na civile na Mindanaou predstavljaju terorističke akte. "Nećemo dopustiti da mirovni pregovori postanu talac prijetnji terorom", rekla je Arroyo. "Kombinirat ćemo vojne akcije, legalne mjere, diplomatski pritisak i spremnost zajednice da se nosi s prijetnjama MILF-a", dodala je.

Na otoku Mindanao živi oko 80 posto od 10 milijuna filipinskih Muslimana, u jednoj od najsiromašnijih regija zemlje čije ukupno stanovništvo broji 82 milijuna ljudi.

Pročitajte više