Borzan u EU parlametu: Nitko nema pravo prisiliti djevojčicu koja je silovana da rodi dijete"

EUROPSKI parlament je danas vodio raspravu povodom kontroverznog poljskog prijedloga zakona o pobačaju kojim bi se pobačaj u potpunosti zabranio i kriminalizirao, a ženama prijetila kazna i do pet godina robije. Novi bi zakon bio još radikalniji od već ionako restriktivnog zakona iz 1991. godine prema kojemu je pobačaj dopušten jedino u tri slučaja, kada su majčino zdravlje i život u opasnosti, u slučaju silovanja ili seksualnog nasilja te u slučaju ozbiljnog oštećenja fetusa. Povodom toga, diljem Poljske organizirani su veliki prosvjedi.

Raspravu je komentirala i hrvatska predstavnica u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan, stoji u priopćenju Nikoline Brković iz ureda gospođe Borzan.

„Rasprava u Europskom parlamentu je bila vrlo žustra. Započela je skandiranjem poljskih aktivistica s galerije te nizom optužbi ekstremne desnice u EP da problem nije u nadležnosti EU. Poljakinje su građanke EU i naša je obaveza zaštiti njihova ljudska prava, moramo pokazati da solidarnost nema granica. Smatram da su kolege koji tvrde da ovo nije pitanje u nadležnosti EU licemjerni jer istovremeno podržavaju inicijativu „One of us“ koja promovira zabranu pobačaja na razini EU“, kazala je Borzan.

Tijekom rasprave poljski su zastupnici s krajnje desnice nazivali pobačaj „genocidom protiv Božje volje“ te omalovažavali problem ironično predlažući da „pozitivnom diskriminacijom sačuvamo samo ženske fetuse i tako ostvarimo ženska prava“.

„Ženama treba omogućiti pristup tržištu rada, zdravstveni odgoj, zaštitu od seksualnog i drugih oblika nasilja te dostupnost kontracepcije, a ne govoriti im što da rade sa svojim tijelom. Nitko nema pravo prisiliti djevojčicu koja je silovana da rodi dijete, nitko nema pravo prisiliti ženu da rodi pod cijenu vlastitog života ili pak ženi pod traumom spontanog pobačaja prijetiti zatvorom“, kaže Borzan.

Poljske aktivistice tvrde kako zabranom pobačaja ta praksa ne prestaje već postaje povlastica bogatih koje mogu otići u drugu državu, dok su ostale žene prepuštene na milost i nemilost nazovi-doktorima i nazovi-preparatima. Unatoč strogim zakonima, procjena je da se u Poljskoj godišnje izvede 80 do 120 tisuća pobačaja.

„Žensko tijelo je često predmet političkih bitaka, ali žensko tijelo pripada samo ženi. Španjolska je to naučila prije dvije godine kroz prosvjede i na europskoj razini. Zbog snažnih žena koje su u ponedjeljak izašle prosvjedovati u Poljskoj, i u Hrvatskoj i u Europskom parlamentu, EU je snažnija“, zaključila je Borzan.

Pročitajte više