Bosanski Srbin Zelenović priznat će krivicu za silovanje muslimanki u Foči

DRAGAN ZELENOVIĆ, pred sudom u Haagu optužen po 14 točaka optužnice za počinjenje ratnih zločina, sukladno nagodbi s Tužiteljstvom ICTY-a priznat će krivicu po sedam točaka optužnice koje ga terete za mučenje i silovanje muslimanskih žena u Foči u proljeće 1992.

Tijekom saslušanja o nagodbi predsjedavajući sudac Alphons Orie rekao je da je Zelenović, koji je na prvom saslušanju negirao krivicu, pristao priznati krivicu po sedam tačaka optužnice, te da će tužitelji odustati od preostalih sedam optužbi protiv bosanskog Srbina Zelenovića.

Orie je rekao da Zelenovićeva obrana i Tužiteljstvo nisu mogli postići sporazum o kazni za optuženoga za kojega optužba traži kaznu zatvora između 15 i 20 godina, dok je Zelenovićev odvjetnik Zoran Jovanović predložio kaznu od 7 do 10 godina zatvora.

Prema optužnici, Zelenović je bio jedan od zapovjednika vojne policije, a kasnije i paravojnih postrojbi koje su djelovale u Foči u proljeće 1992. Optužen je za mučenje i seksualno zlostavljanje muslimanskih žena, koje je u travnju 1992. s drugima osumnjičenima nezakonito držao na više lokacija u gradu.

Foča je inače jedno od najozloglašenijih mjesta u Bosni i Hercegovini gdje je mnogo djevojčica, djevojaka i žena na više mjesta mučeno i silovano mjesecima. Prema optužnici, Zelenović je i sam više puta sudjelovao u mučenjima, a kao jedan od najtežih zločina u optužnici se navodi grupno silovanje 15-godišnjakinje.

Dragan Zelenović Haagu je izručen u lipnju prošle godine nakon što je protjeran iz Rusije odakle je prebačen u Sarajevo. U Rusiji je uhićen u kolovozu 2005. pod optužbom za ilegalan ulazak u zemlju u kojoj se, pretpostavlja se, godinama krio pred optužnicom haškog suda.

Na prošlogodišnjem prvom pojavljivanju pred sucem odbacio je krivicu za optužbe, da bi nakon šest mjeseci rada sa svojim odvjetnicima u pripremanju suđenja krivicu ipak odlučio priznati.

I.K.

Pročitajte više