Bozanić u zavodu sv. Jeronima

U POVODU proglašenja zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića kardinalom u srijedu navečer priređena je svečanost u Hrvatskom papinskom zavodu svetog Jeronima u Rimu.

Pozdravljajući prisutne rektor zavoda sv. Jeronima Jure Bogdan podsjetio je na bogatu 550-godišnju povijest toga središta Katoličke crkve hrvatskog naroda u Rimu. Kao kardinalu, u Rimu je Bozaniću dodijeljena za naslovnu crkvu upravo hrvatska crkva sv. Jeronima, koja se trenutno obnavlja, a koju je 21. listopada 1989. pohodio Ivan Pavao II.

Franjo Zenko je u svečanom pozdravnom govoru naglasio kako imenovanje Bozanića kardinalom je značajna činjenica za povijest Katoličke crkve u Hrvatskoj i povijest hrvatskog naroda u cjelini.

Bozanić je šesti, a četvrti u neprekidnom nizu, hrvatski kardinal. Taj niz zagrebačkih nadbiskupa kardinala započinje sa "slavnim i blaženim Alojzijem Stepincem čiji je otpor fašističkom i komunističkom totalitarizmu prepoznao i priznao cijeli slobodni svijet. Njegova vjernost Crkvi i građanska hrabrost pred prijetnjama smrću učinili su ga glasovitim u cijeloj Crkvi", rekao je Zenko, te zatim naglasio djelovanja hrvatskih kardinala Franje Šepera i Franje Kuharića. Obraćajući se Bozaniću, Zenko je rekao kako se očekuje da Bozanić kao hrvatski kardinal "pridonese demokratskom, duhovnom, kulturnom i ekonomskom dozrijevanju Hrvatske koja se priprema za članstvo u Europskoj uniji".

Zahvaljujući na čestitkama Bozanić je rekao da je to slavlje posvećeno 25. godišnjici pontifikata Ivana Pavla II. koji je tim povodom sazvao sadašnji konzistorij. "Pred nama je Sveti Otac i njega želimo imati pred sobom da mu zahvalimo", rekao je Bozanić i naglasio kako Zavod u Rimu i njegova povijest dokazuju europsku i kršćansku tradiciju hrvatskog naroda.

Papa Ivan Pavao II. posjetio je Hrvatski zavod 1989. kada još nije smio doći u tadašnju Jugoslaviju. Zahvaljujući se još jednom na čestitkama Bozanić je kazao da čestitke "budu u znaku zahvalnosti Svetome Ocu", koji je imenovanjem odao priznenje cijelom hrvatskom narodu.

Na svečanosti su bili nazočni kardinal Vinko Puljić, hrvatski i bosanskohercegovački nadbiskupi i biskupi, hrvatski

veleposlanici pri Svetoj Stolici Franjo Zenko i pri talijanskoj republici Drago Kraljević, svećenici, redovnici i redovnice.L

(Hina) st sb

Pročitajte više