Božinović: Tražio sam kompletno izvješće o postupanju prema Duhačeku

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MINISTAR policije Davor Božinović jutros je novinarima kazao kako je od glavnog ravnatelja policije zatražio kompletno izvješće o svim činjenicama vezanim za slučaj uhićenja Indexovog novinara Gordana Duhačeka.

"Gospodin Duhaček je jučer uhićen i ja sam rekao jučer da to nije zbog objava na Twitteru jer je to stvar prijave, nego zbog toga što se nije odazvao na poziv policije. To je ono što je meni poznato. Kompletno izvješće kad ga dobijem ćemo objaviti", najavio je danas Božinović.

Je li mu policija lagala?

Na pitanje novinara je li moguće da policija nije govorila istinu kad ga je informirala, jer se Duhaček u nedjelju sam javio u policiju u Heinzelovu, ministar kaže kako u to ne želi vjerovati.

Je li moguće provesti cijeli dan u ćeliji zbog neodazivanja policiji? "Ja ne znam koliko je on proveo. Ono što mi je objašnjeno je da je to postupak kakav se provodi prema bilo kojem građaninu Republike Hrvatske", odgovorio je.

Novinari su ga pitali i ima li on informacije da je Duhaček u nedjelju bio u Heinzelovoj na policiji, no Božinović je opet rekao kako je zatražio kompletno izvješće o svim činjenicama: "I kad budem to dobio, znat ću više. Izvješće se radi, ako me pustite, možda mi je već na stolu."

Vrijeđanje policajaca i satira s jedne strane, ZDS s druge strane

Ministar je komentirao i kako se policija odnosi na navodno vrijeđanje policije i satiru s jedne strane te ZDS s druge strane.

"Nije točno da policija ne reagira. Naravno, policija ne prati posebne profile, međutim kad dobije informaciju, onda reagira. Ako smatra da postoji sumnja u počinjenje prekršaja, onda reagira prema sudu, a sud je taj koji donosi konačnu odluku je li prijava bila opravdana", rekao je.

"Ono što bih htio naglasiti da ovdje, a i inače kad govorimo o ovoj vladi, nema govora o ograničavanju medijskih sloboda ili zastrašivanju novinara. Vaše kolege nam se često obraćaju. Imali smo ove godine tri kaznene prijave za prijetnje i sve tri su riješene. Policija radi profesionalno", rekao je Božinović pa zaključio:

"Kad budem imao cijelo izvješće, onda će ga moći pročitati svatko tko ima interes za ovo pitanje, a ovo što vam govorim, govorim na temelju informacija koje sam dosad dobio."

Pročitajte više