Brazil: Zatvorenici kao taoce drže 200 posjetitelja zatvora

ZATVORENICI koji kaznu odslužuju u zatvoru Urso Branco u udaljenoj brazilskoj državi Rondonia, kao taoce od Božića drže oko 200 posjetitelja, uglavnom žena, među kojima ima i trudnica, a policija je izvijestila kako se sa zatvorenicima pregovara da bi se pobuna okončala bez nasilja, izvijestili su u utorak službeni izvori.

Skupina zatvorenika pobunu je pokrenula već na Božić kada su u posjet zatvorenicima stigli članovi njihovih obitelji. Oni zahtjevaju da se njihov vođa, Ednildo Paula Souza, koji je iz zatvora pobjegao prije dva tjedna, ali ga je ubrzo uhitila policija te zatim smjestila u drugi zatvor, vrati u zatvor Urso Branco. Zapovjednik lokalne policije Luiz Cesar obećao je povratak Souze u Urso Branco tijekom dana.

Zatvorenici su također zatražili da se razriješi dužnosti tužitelj koji im nije po volji, no zatvorska uprava nije se izjasnila o tom pitanju. Otkad je počela pobuna u zatvoru, nitko nije napustio zatvorsku zgradu niti je u nju ušao, izvijestili su mediji. Zatvor je okružilo oko 200 naoružanih policajaca.

U Urso Brancu do pobune zatvorenika došlo je i u travnju prošle godine. Tada je ubijeno 15 osoba, a nekima od njih je odrubljena glava.

Pročitajte više