BRITANCI POTVRDILI PRVI SLUČAJ KRAVLJEG LUDILA U SAD-U

Britanski laboratorij potvrdio je u četvrtak da su Sjedinjene Države otkrile svoj prvi slučaj kravljeg ludila, priopćilo je američko ministarstvo poljoprivrede.

Znanstvenici u laboratoriju u Weybridgeu u Engleskoj su nakon pregleda američkih testova došli do istog zaključka kao i njihovi američki kolege - da je krava iz savezne države Washington bila zaražena kravljim ludilom.

Glasnogovornica ministarstva poljoprivrede Alisa Harrison kazala je da će laboratorij iz Engleske provesti svoje vlastito ispitivanje tkiva mozga krave koje joj je poslano, a rezultati se očekuju do kraja ovoga tjedna.

Američko ministarstvo poljoprivrede u utorak je objavilo da je u SAD-u otkriven prvi slučaj kravljeg ludila, ili spongiformne encefalopatije, u krave koja je zaklana 9. prosinca u saveznoj državi Washington.

Američke vlasti nastoje spriječiti moguće izbijanje kravljeg ludila u širim razmjerima i smiriti zabrinutost američke javnosti zbog mogućeg širenja bolesti na ljude. Dužnosnici ministarstva poljoprivrede rekli su ranije kako ne postoji opasnost da nositelj bolesti uđe u ljudsku ishranu jer su mozak i kičmena moždina, za koje je najvjerotnije da su zaraženi, uklonjeni prije nego je meso krave poslano na preradu.

Ministarstvo poljoprivrde nastoji utvrditi iz kojeg je krda krava došla jer je vjerojatno zaražena prije nekoliko godina jedući hranu u kojoj su bili dijelovi već zaražene krave. Bolest kravljeg ludila manifestira se kod stoke u razdobljo od četiri do pet godina.

Američke vlasti nastoje utvrditi kamo je sve otišlo meso zaklane krave. Ministarstvo poljoprivrede je već opozvalo oko 5 tona goveđeg mesa iz klaonice u kojoj je zaklana i zaražena krava.

Krava kod koje utvrđena bolest bila je na farmi u Mabtonu, u američkoj saveznoj državi Washington od 2001. Farma, koja je sada pod karantenom, ima još oko 4.000 goveda.

Kritičari smatraju da je prvi otkriveni slučaj kravljeg ludila tek vrh ledenog brijega i da će ih biti još. Goveda obole od bolesti jedući hranu u kojoj je i tkivo mozga i moždine zaraženih životinja. SAD je zabranio takvu hranu već 1997., ali se smatra da proizvođači hrane krše tu zabranu.

Nobelovac Stanley Prusiner, neurolog sa Sveučilišta Kalifornija iz San Francisca koji je otkrio prione, bjelančevine koje uzrokuju kravlje ludilo, rekao je da je upozorio ministarstvo poljoprivrede da je samo pitanje vremena kada će bolest biti otkrivena i u SAD-u. On je kazao da Sjedinjene Države moraju testirati svaku kravu nakon klanja što sada ne čine.



(Hina) sl nab

Pročitajte više