Britanska premijerka danas se sastaje s Angelom Merkel u Berlinu

Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May sastat će se danas u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a središnja tema razgovora bit će zabrinutost britanskih zastupnika oko njezina sporazuma s Europskom unijom o izlasku Britanije iz članstva, objavio je u ponedjeljak navečer ured britanske premijerke.   

May će se sastati s drugim europskim čelnicima kako bi dobila dodatna jamstva oko Brexita i time ublažila zabrinutost u britanskom parlamentu zbog sporazuma koji je postigla s Europskom unijom, nakon što je iznenada odustala od stavljanja tog sporazuma na glasanje u parlamentu.

Britanska premijerka u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos i priznajući da je suočena s porazom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija jer je oporbene stranke pozivaju da odstupi.

"Ako nastavimo i sutra glasamo, dogovor će biti odbijen velikom većinom", rekla je May u parlamentu ponovno ističući kako misli da je sporazum dobar. "Stoga ćemo odgoditi glasanje zakazano za sutra kako u ovome trenutku ne bismo dijelili parlament", dodala je.

Datum novog parlamentarnog glasanja o planu za Brexit premijerke Therese May ovisit će o tome kada će njezina vlada dobiti jamstva EU-a koja bi zadovoljila parlament, rekao je u ponedjeljak njen glasnogovornik. Dodao je da vlada ne namjerava odgoditi Brexit niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije osim ako ne smatra da ih može dobiti.

Priznajući da je suočena s porazom i s premijerskom pozicijom u jasnoj opasnosti, May je rekla da će sada otići ponovno u EU i tražiti jamstva za tzv. irski sigurnosni mehanizam. On je zamišljen kako se ne bi obnovila tvrda granica na irskom otoku kao rezultat Brexita, ali ga mnogi u britanskom parlamentu vide kao ostavljanje britanske pokrajine unutar gospodarske i regulatorne orbite EU-a. 

Pročitajte više