Budiša: Novi požari ukazuju da se radi o širokoj organizaciji u podmetanju

PREDSJEDNIK HSLS-a Dražen Budiša ocjenio je danas da požari, koji su izbili posljednjih dana, ukazuju da se radi o širokoj organizaciji u njihovu podmetanju.

Ne isključujemo nehat, bolesne osobe (koje podmeću požare), no sve upućuje da smo ovaj put izloženi organiziranom paljenju Hrvatske, rekao je Budiša na konferenciji za novinare, ne ulazeći u ocjenjivanje potencijalnih počinitelja.

Nije precizirao zašto bi netko organizirano podmetao požare.

Možemo špekulirati kome je u interesu da se to događa u Hrvatskoj, to je široka lepeza u koju ne bih ulazio, odgovorio je Budiša.

Dodao je, međutim, da se radi o subverzivnom, protudržavnom djelovanju koje traži puni angažman svih nadležnih službi.

Ponašanje hrvatske Vlade u "dramatičnim okolnostima najveće ikad zabilježene vatrene stihije", predsjednik HSLS-a nazvao je neodgovornim i neshvatljivim.

HSLS je, kaže, očekivao da Vlada s jučerašnje sjednice uputi barem ohrabrenje gasiteljima i građanima, no toga nije bilo, a dok Hrvatska gori, ministri su na filmskim festivalima.

Vlada jučer požare nije ni spomenula, što je neshvatljivo, tim više jer je ranije u sličnim situacijama osnivala krizne stožere za poplave, sušu, pa i afganistanske talibane, rekao je Budiša, dodajući da pri Vladi postoji stožer za elementarne nepogode.

Očekuje da će se povodom velikih požara, ako ne sama Vlada, sastati barem krizni stožer.

Predsjednik HSLS-a postavlja i pitanje odgovornosti za nenabavku 200 vatrogasnih vozila za koje su novci osigurani.

Podsjetio je i da Kazneni zakon za podmetanje požara predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina, koliko po novome, napominje, može dobiti i novinar za klevetu.

Nove okolnosti nameću potrebu oštrijih kazni za namjerno i organizirano podmetanje požara, rekao je Budiša.

Predsjednik HSLS-a ustvrdio je i da je premijer Ivica Račan nedavno prekršio odredbe izmijenjenog Kaznenog zakona koji brani veličanje fašističkih i drugih totalitarnih ideologija, jer se slikao uz sliku bivšeg jugoslavenskog predsjednika Tita.

Kaže da bi u bivšim komunističkim zemljama bilo nezamislivo da se njihovi čelnici slikaju uz bivše komunističke vođe, primjerice Kadara u Mađarskoj, Ceausescua u Rumunjskoj.

Račanu je, dodaje, otegotna okolnost što mu se to dogodilo puno puta, a olakotna što Kazneni zakon na snagu stupa tek 1. prosinca.


Pročitajte više