BUSH I DALJE VJERUJE U BLISKOISTOČNI MIROVNI PROCES

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako i dalje ima povjerenja u mirovni proces na Bliskom istoku unatoč najnovijem valu terorističkih napada u Izraelu.

"Uvjeren sam da možemo pokrenuti naprijed mirovni proces", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s filipinskom predsjednicom Gloriom Macapagal Arroyo.

On je govorio kratko nakon najnovijeg, četvrtog u nizu samoubilačkih napada na Izrael, u kojem je Palestinac na biciklu aktivirao eksploziv u blizini izraelskog vojnog džipa.

"Mirovni plan još uvijek vrijedi. Još smo uvijek na putu prema miru", kazao je američki predsjednik. "Ali to će biti neravan put, a ja ne namjeravam sići s toga puta dok ne postignemo njegovu viziju".

Mirovni plan između Izraelaca i Palestinaca predviđa u svojoj prvoj fazi da Palestinci obuzdaju svoje militante, a Izraelci olakšaju život na okupiranim područjima Zapadne Obale i Gaze i zamrznu gradnju židovskih naselja na tim područjima.

Unatoč najnovijim terorističkim napadima u Saudijskoj Arabiji, Maroku i Izraelu Bush je kazao kako Sjedinjene Džave polako, ali sigurno demontiraju al Qaedu.

"Svijet u kojem živimo je još uvijek opasan, a napad u Saudijskoj Arabiji znači da moramo biti budni ovdje i kod kuće", rekao je on.

Bushov susret s Arroyo posljednji je u nizu u kojem se američki predsjednik susreće s čelnicima država koje su podržale američku vojnu akciju u Iraku. Arroyo je jedan od najčvršćih saveznika predsjednika Busha i u borbi protiv terorizma.

Bush je rekao kako će Sjedinjene Države uskoro poslati nove snage na Filipine kako bi pomogli zemlji u borbi protiv terorizma.

Arrryo je rekla kako američko predvodništvo i suradnja sa Sjedinjenim Državama "čini svijet sigurnijim mjestom za život".

U zajedničkoj izjavi dvoje predsjednika su se suglasili kako je rat protiv terorizma "daleko od završenog" kao što je to pokazao i napad u Rijadu 12. svibnja u kojemu su poginuli i američki i filipinski građani.

Bush je rekao kako su Filipini američki saveznik "izvan NATO-a", što omogućuje toj zemlji da lakše dođe do američke vojne opreme.

Predsjednik Bush obećao je pomoći modernizaciju filipinske vojske, a u okviru toga opskrbu helikopterima i rezervnim dijelovima za letjelice.



(Hina) sl sd

Pročitajte više