Bush: Londonski napadi pokazuju potrebu za ofenzivom

AMERIČKI predsjednik George Bush pohvalio je u subotu izdržljivost Londonaca nakon smrtonosnih bombaških napada i izjavivši da u ratu protiv terorizma "ofenziva ne prestaje", pozvao Amerikance da ostanu budni.

"U tom mračnom času, neka narod Velike Britanije zna da je američki narod uza nj", rekao je Bush u svojem tjednom govoru na radiju.

"Ovaj tjedan u Londonu vlada velika patnja. Ali Britanci su izdržljivi, oni su se i prije susretali s okrutnim neprijateljem", dodao je.

Britanske vlasti objavile su da napad nosi sva obilježja akcije mreže Al-Qaide, islamističke gerilske skupine koja je stajala i iza terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Eksplozije bomba u londonskoj podzemnoj željeznici i autobusu odnijele su više od pedeset života, a dogodile su se u trenutku kad je britanski premijer Tony Blair u Gleneaglesu u Škotskoj ugostio čelnike država skupine G8, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije.

Kad se u petak vratio s toga summita, Bush je posjetio britansko veleposlanstvo u Washingtonu i na rubu suza, javlja Reuters, upisao se u knjigu žalosti i položio vijenac ispred veleposlanikove rezidencije.

Pročitajte više