Bush obećao Iračanima demokraciju

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak skupu iračkih Amerikanaca u Michiganu kako Sjedinjene Države nemaju namjeru nametati svoju formu vlasti ili kulture Iraku i da će osigurati da svi Iračani imaju utjecaj na vladu i zaštitu pred zakonom u novoj vladi.

"Irak može biti primjer mira, napretka i slobode na cijelom Bliskom istoku", rekao je Bush.

On je obećao da će "Irak biti demokratski", ali da će Iračani odlučiti o obliku svoje vlade.

Predsjednik Bush je održao svoj govor u Dearbornu, predgrađu Detroita koje ima jednu od najvećih koncentracija arapskih Amerikanaca u Sjhedinjenim Državama, oko 30 posto stanovništva.

Sjedinjene Države su obećale uspostaviti demokraciju u Iraku i odbijaju bilo kakvu islamski orijentiranu vladu sličnu onoj u Iranu.

Bush je rekao da Sjedinjene Države nemaju namjeru nametati "našu formu vlade ili našu kulturu, ali ćemo osigurati da svi Iračani imaju pravo glasa u novoj vladi, i da svi građani imaju pravo na zaštitu".

"Irački narod", dodao je on, "će izabrati svoje vlastite čelnike".

Bush je također iskoristio svoj govor kako bi ponovno pozvao Ujedinjene narode da ukinu ekonomske sankcije Iraku, koje nakon uklanjanja režima Saddama Husseina gube smisao. "Budući su Iračani slobodni, ekonomske sankcije su besmislene", rekao je on. "Vrijeme je da Ujedinjeni narodi ukinu sankcije kako bi Iračani mogli iskoristiti svoje vlastite resurse da izgrade svoj prosperitet".

Neke članice Vijeća sigurnosti, posebice Francuska, vezuju potpuno ukidanje sankcija za dokaz da Irak nema oružja masovnog uništavanja argumentirajući da su sankcije i uvedene zbog tog oružja.



(Hina) sl

Pročitajte više