BUSH ODREDIO GENERALA CASEYA ZA NOVOG ZAPOVJEDNIKA U IRAKU

Američki predsjednik George W. Bush odredio je u utorak generala Georgea Caseya za novog američkog glavnog zapovjednika u Iraku gdje će zamijeniti generala Ricarda Sancheza upletenog u skandal sa zlostavljanjem iračkih zatočenika u zatvoru Abu Ghraib.

Casey je od prošloga listopda služio kao zamjenik načelnika američke kopnene vojske, a njegovo imenovanje treba još proći odobrenje američkog Senata.

Casey dolazi na novostvoreno mjesto zapovjednika multinacionalnih snaga u Iraku, 138.000 američkih i 22.000 savezničkh vojnika, i bit će kao jedini general sa četiri zvjezdice odgovoran za nadzor vojnih operacija koalicije i odnose s novom iračkom vladom koja preuzima vlast 30. lipnja.

General s tri zvjezdice Thomas Metz vodit će dnevne vojne aktivnosti.

General John Abizaid, zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva, ostat će najviši američki časnik zadužen za nadzor vojnih operacija u Afganistanu, Iraku i drugim zemljama regije.

Dosadašnji najviši američki zapovjednik u Iraku general Ricardo Sanchez na tom je položaju od lipnja 2003.

Odnedavno se ispituje njegova uloga u zlostavljanju zatočenika u zatvoru Abu Ghraib. Iako nije ni za što optužen, navedeno je kako je naredio da nadzor u tom zatvoru preuzme vojna obavještajna služba, a neki od vojnika optuženih za zlostavljanje tvrde da je ona davala upute za njihove akcije.

Sanchez je upleten i u uvođenje metoda ispitivanja zatvorenika koje su odstupale od uobičajene vojne prakse.

Predsjednik Bush je u svibnju rekao kako je Sanchez obavio izvanredan posao, a dužnosnici Pentagona su kazali kako Sanchezovo zamjenjivanje nema veze sa skandalom zlostavljanja, nego je planirano zato što je već dugo vremena na mjestu zapovjednika u Iraku.

(Hina) xsl yvm

Pročitajte više