BUSH PONAVLJA DA TURSKA ZASLUŽUJE MJESTO U EU

Ne obazirući se na kritike francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, američki predsjednik George Bush ponovno je u utorak ocijenio da Turska spada u Europsku uniju i poručio da Europa "nije ekskluzivan klub samo jedne religije".

U govoru pripremljenom za jedno istanbulsko sveučilište, Bush ne odstupa od svojih stajališta unatoč kritikama francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca koji ga je dan prije zbog zauzimanja za Tursku upozorio da se ne bi smio miješati u europska pitanja kao što se Francuska ne miješa u odnose Sjedinjenih Država s Meksikom.

"Amerika vjeruje da kao europska sila Turska spada u Europsku uniju", ocjenjuje Bush.

Govor je zamišljen radi poboljšanja odnosa između muslimana i Amerikanaca uzdrmanih ratom u Iraku. "Moramo ojačati veze, povjerenje i dobru volju s narodima Bliskog istoka", smatra američki predsjednik.

Bush ističe Tursku kao primjer muslimanske demokracije i misli da bi njezin ulazak u EU predstavljao "ključni napredak u odnosima između muslimanskog svijeta i Zapada jer im pripada obima".

"Uključivanje Turske u EU dokazalo bi da Europa nije ekskluzivan klub samo jedne religije i razotkrilo da je 'sukob civilizacija' samo prolazni povijesni mit", ističe američki predsjednik.

Europska unija trebala bi u prosincu odlučiti hoće li početi pregovore o pristupu s Turskom, kandidatkinjom za članstvo od 1999. godine.

Njemačka, Italija i Britanija podržavaju Ankaru, no ne i Francuska.

Turska rado ističe članstvo u NATO-u kao dokaz svoje usmjerenosti prema Zapadu.

U tom smislu, njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao je u utorak, kako je prenio DPA, da je uspješna organizacija summita NATO-a u Istanbulu novi dokaz da je Ankara na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

"Svi oni koji misle da imaju razloga uskratiti Turskoj članstvo u Europskoj uniji morat će o tome još razmisliti, doista razmisliti", rekao je Schroeder novinarima završnog dana summita.

U Istanbulu se iskazala "moderna, samouvjerena Turska koja nije nimalo arogantna", rekao je. "Na dobrom su putu koji se prije nekoliko godina nije mogao ni zamisliti", naglasio je Schroeder.

(Hina) xzt ydgk

Pročitajte više