Bush popularan zbog pobjede u ratu, ekonomija problem

AMERIČKI predsjednik George W. Bush nakon rata u Iraku u očima domaće javnosti dobio je na popularnosti kao ratni vođa, ali ekonomija za njega i dalje ostaje problem, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja koje su proveli Washington Post/ABC News.

Anketa lista The Washington Post i televizije ABC News pokazala je da velika većina Amerikanaca odobrava kako se Bush bavio Irakom, globalnom borbom protiv terorizma i domaćom sigurnošću, ali samo mala većina odobrava njegovo bavljenje gospodarstvom. Njegova temeljna gospodarska inicijativa, smanjenje poreza, ima samo mlaku potporu u odnosu na prioritete u domaćoj potrošnji.

Osamnaest mjeseci prije predsjedničkih izbora 2004. godine, Bush uživa solidnu prednost pred demokratima. Anketa pokazuje da Amerikanci vjeruju s 55 prema 37 posto da će se Bush bolje baviti glavnim problemima Sjedinjenih Država nego demokrati, glavni protivnici na izborima.

Ispitanici su rekli da u tri glavna pitanja, gospodarstvu, borbi protiv terorizma i obrazovanju Bushu daju prednost u odnosu na demokrate u prva dva, dok su podijeljeni glede pitanja tko može bolje rješavati probleme obrazovanja.

Amerikanci, njih 75 posto, i dalje vjeruju da je Bush "jak vođa".

Istraživanje međutim pokazuje da Amerikanci strahuju da će Sjedinjene Države zapeti u Iraku i nastavljaju brinuti jer smatraju da Bush ne posvećuje dovoljno pozornosti ekonomiji.

Ekonomija i dalje ostaje slaba točka predsjednika Busha. Na pitanje u koga imaju više povjerenja da će stvoriti nova radna mjesta ispitanici su odgovorili s 51 prema 40 posto da više vjeruju u demokrate. Samo 28 posto Amerikanaca dalo je prednost Bushovom smanjenju poreza ispred trošenja na vladine usluge, a 57 posto drži da smanjenje poreza ide u korist bogatih. Njih samo 10 posto reklo je da im sada financijski ide bolje nego kada je Bush postao predsjednik, a 48 posto je reklo da stoje lošije.

Amerikanaci s vrlo visokih 71 posto odobravaju način na koji Bush obavlja posao predsjednika. Taj postotak, ipak, već pokazuje znake pada sa 77 posto ostvarenih prije tri tjedna. Među ispitanicima njih 52 posto smatra da se gospodarstvo kreće u pravom smjeru, ali 46 posto smatra da nije na pravom tragu. Samo 35 posto Amerikanaca drži da je ekonomija u dobrom ili odličnom stanju, dok velika većina, 64 posto, kaže da nije tako dobro ili da je loše.

Već gledajući prema izborima 2004. Bijela kuća u posljednje vrijeme nastoji pokazati kako se predsjednik Bush nakon rata u Iraku preusmjerava na usporeno američko gospodarstvo. Govor na nosaču zrakoplova USS Abraham Lincoln u četvrtak navečer, međutim, pokazuje da će predizborni stratezi nastojati do kraja iskoristiti Bushovu ulogu ratnog vođe i njegovu pobjedu u Iraku.

Bush je od uspjeha u iračkom ratu imao manje koristi nego njegov otac George H. W. Bush od pobjede u Zaljevskom ratu 1991., uvelike zbog toga što Amerikanci ostaju polarizirani oko predsjednikovanja mlađeg Busha. Analitičari rezultata ankete kažu da to također znači da se Bush mlađi neće naći u sličnoj opasnosti zbog gospodarstva koje je dovelo do poraza njegovog oca na predsjedničkim izborima 1992. Amerikanci također pokazuju da su manje pesimistični glede gospodarstva i stanja u zemlji sada nego što su bili pred izbore 1992., kao i da borba protiv terorizma, na kojoj Bush mlađi dobija bodove, neće uskoro nestati kao značajno pitanje kao što je to bilo sa Zaljevskim ratom.

Istraživanje Post/ABC temelji se na telefonskoj anketi s 1.105 odraslih Amerikanaca provedenoj od nedjelje do srijede, uz dopuštenu pogrešku +/- 3 posto.

(Hina) sl nab

Pročitajte više