Bush: Problem je u iranskoj vladi, a ne u narodu

U INTERVJUU za Glasa Amerike, američki predsjednik George Bush je ocijenio kako Iran ima pravo posjedovati nuklearna postrojenja, ali pod uvjetom da gorivo za reaktore dolazi iz nekog vanjskog izvora, a ne iranskog.

"Vjerujem u civilnu uporabu nuklearne energije. Iran je suverena zemlja i ima pravo na iskorištavanje takve energije. Problem je u tome da mi jednostavno ne vjerujemo iranskoj vladi jer nije bila susretljiva u pojašnjavanju potreba za obogaćivanjem goriva za nuklearne reaktore. Upravo zato bi ponuda Rusije da osigura gorivo na trajnoj ugovornoj osnovi mogla pomoći u rješavanju tog problema", rekao je Bush.

Iransko odbijanje obustave programa obogaćivanja urana rezultiralo je novim sankcijama, trećim u nizu, koje sada uključuju nadgledanje iranskih financijskih institucija i zamrzavanje imovine pojedinaca i kompanija povezanih s nuklearnim programom.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad rekao je da Iran ne želi surađivati s Vijećem sigurnosti, nego s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, te dodao kako Zapadne zemlje ne razumiju njegovu zemlju.

"Narod Sjedinjenih Država poštuje narod Irana. Mi poštujemo tradicije Irana, njegovu veliku povijest. Naša su neslaganja vezana uz iransku vladu, ali narod poštujemo. Želimo da taj narod živi u slobodnom društvu", naglasio je Bush povodom današnjeg početka iranske nove godine.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više