Butan prvi put održao višestranačke izbore

BUTAN, jedna od najizoliranijih, najsiromašnijih i najkonzervativnijih država na svijetu je jučer prvi put održala višestranačke izbore.

Butan, koji se nalazi na Himalajama između Indije i Kine, sve donedavno je bila jedna od posljednjih apsolutnih monarhija na svijetu. Njen bivši poglavar, kralj Jigme Singye Wangchuk, je pak razmišljao o tome da abdicira i da politički sustav zamijeni republikom, ali je budističko stanovništvo, poznato po svojoj dubokoj religioznosti, od njega zatražilo da umjesto toga uvede ustavnu monarhiju.

Pretprošle je godine Jigme Singye Wangchuk abdicirao i prijestolje ostavio svom sinu Jigme Khesar Namgyel Wanghucku, koji je s 28 godina starosti postao najmlađi državni poglavar na svijetu. Mladi je vladar dobio zadatak da nadzire postupak prijenosa apsolutne kraljevske vlasti na državne organe koji bi ubuduće trebali biti nadzirani od narodnih predstavnika.

U tu svrhu su u Butanu jučer održani prvi slobodni višestranački izbori na kojima se birala Nacionalna skupština - donji dom butanskog parlamenta. U prosincu su, pak, održani izbori za Nacionalni savjet - gornji dom parlamenta koji broji 25 članova - 5 je imenovao kralj, a 20 je izabrano, pri čemu nijedan od 48 kandidata nije smio biti član neke političke stranke.

Na jučer održanim izborima za donji dom parlamenta su sudjelovale dvije stranke - Butanska stranka mira i blagostanja (DPT) koju je vodio bivši premijer i trenutni ministar unutarnjih poslova Jigme Yoser Thinley, te Narodna demokratska stranka (PDP) koju je vodio bivši premijer i trenutni ministar poljoprivrede Sangay Ngedup.

Iako su mnogi Butanci stranim novinarima izjavljivali da još sumnjaju u demokraciju, odnosno drže da su promjene došle prebrzo, jučer je zabilježen visok odziv. Izbori su, prema navodima stranih promatrača, bili izvrsno organizirani, što i ne čudi, jer su prošle godine održani simulirani izbori sa ciljem da se i glasači i državna uprava pripreme za postupak i institucije koje su im bile potpuno strane.

Na kraju je s 66,67 % glasova pobijedila DPT, te osvojila 44 od 47 mjesta u parlamenta. Preostala tri mjesta je osvojio PDP. Pobjeda DPT-a se tumači time što je Jigme Yoser Thinley vodio populističku kampanju, ali i birače podsjećao na to da je kraljev rođak.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više