Čačić: Hrvatska je već ušla u recesiju

Screenshot: N1

RADIMIR ČAČIĆ, predsjednik Narodne stranke - Reformisti, gostovao je u N1 Studiju uživo u kojem je komentirao rast kamatnih stopa, inflaciju i Zakon o izbornim jedinicama.

Čačić: Euro je za nas dobra stvar

"Kamate će rasti, jedan od neizbježnih instrumenata u smanjivanju inflatornih kretanja je porast kamata. O tome ne treba dvojiti, to je normalan sinusoidni ciklus. Građani, fiksirajte kamate, ova razina neće biti tako dobra sigurno sljedećih pet, šest, sedam godina", rekao je Čačić. Smatra kako ulazak u eurozonu ublažava rast kamatnih stopa.

"Rizici su smanjeni. Da ne ulazimo u eurozonu, bio bi veći rast kamatnih stopa, no ne možemo reći koliko. Sad se pokazuje da svi oni argumenti koji su bili protiv eura su šuplji i opasni. Da, euro je za nas dobra stvar, što, naravno, ne znači da je to uvijek bilo tako", rekao je pa dodao: "Kad govorimo o inflaciji, to je uvijek statistička kategorija i sarma. Kažemo da je inflacija de facto kod nas 12.8, a ona nikako nije ispod 20 posto. Pa građani ne kupuju šarafe, nego kruh, mlijeko, plaćaju račune."

"Recesija počinje s tri tromjesečja zaredom u minusu"

Čačić je naveo kako su se sindikati izborili za povećanje od 6 posto, no mi svi zajedno plaćamo tu razliku.

"To predstavlja to smanjenje naših prihoda. To je posljedica ogromne potrošnje bez pokrića u vrijeme korone. Europa ne može ne ući u recesiju, naravno da će ući. Recesija počinje s tri tromjesečja zaredom u minusu, ali ako smo mi imali rast 5, 6, pa pali na jedan posto, to je već znak da snažno tonemo. Mi ulazimo u recesiju, mi smo ušli recesiju i svjedočimo tome po svojim džepovima", naglasio je te naveo kako trenutno raste porez na dobit.

"Dva puta više raste dobit u ovim crnim vremenima, ekstraprofiti su tu. Kod obnovljivih izvora energije, posebno vjetra, svi ti kojima smo dali stotine milijuna raskidaju ugovore kako bi zaradili milijarde, sad su profiti po 300, 400 posto, a mi to sve plaćamo", kazao je Čačić. Smatra da prvi nužni i gorući potez vlade mora biti donošenje zakona o porezu na ekstraprofit.

"Sustav je potpuno krivo postavljen"

"Mi smo zemlja koja je izašla iz tranzicijskog prostora, sve te priče da ćemo vratiti novac su gluposti. Recimo, na cifre veće od 5 milijuna eura trebalo bi uvesti skalu koja će doći i do 90 posto poreza na nasljeđe", rekao je te dodao: "Ključno je i dizanje poreza na darove. U ovoj zemlji nitko ne misli o sudbini zemlje, ali misli o opstanku na vlasti."

Rekao je i kako bismo mi u Hrvatskoj najradije ukinuli poreze, a sve što imamo bismo podijelili. Naveo je kako je Hrvatska izgubila 5.4 milijardi jer nismo uzeli europski novac, što iznosi trećinu našeg duga u zdravstvu.

"Sustav za obnovu je potrošio dvije trećine sredstava, a zdravstvo samo desetak posto. Sustav je potpuno krivo postavljen. Dvije trećine ukupnih dugova u zdravstvu stvara država kroz državne bolnice koje se zovu klinike. Sve što sad hoće napraviti u reformi, financijski se već moglo napraviti", zaključio je Čačić.

Pročitajte više