Čak pet članica EU razmišlja o blokadi Hrvatske zbog Haaga?

ŠESTO poglavlje u hrvatskim pristupima Europskoj uniji, "Pravo trgovačkih društava", nova je kolateralna žrtva slovenskih teritorijalnih apetita.

Iako su sve ostale članice EU na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu odobrile zatvaranje spomenutog poglavlja, Slovenija ga je, samo dva sata nakon sastanka Ive Sanadera i Boruta Pahora u Mokricama, blokirala uz obrazloženje da i u njemu Hrvatska prejudicira granicu.

Što točno u zakonima i pravima trgovačkih društava ima veze s hrvatsko-slovenskom granicom, ostalo je nejasno, jer Slovenija na sastanku nije dala nikakvo detaljno obrazloženje novog crvenog svjetla Hrvatskoj.

Haag "kamen spoticanja" u očima Nizozemske, Velike Britanije, Danske, Belgije i Finske?

23. poglavlje "Pravosuđe i temeljna prava" moglo bi biti blokirano od strane čak pet zemalja - Nizozemske, Velike Britanije, Danske, Belgije i Finske.

Prema pisanju Jutarnjeg lista te zemlje su na jučerašnjem sastanku najglasnije zagovarale blokadu spomenutog poglavlja zbog nedovoljne suradnje Hrvatske sa sudom u Haagu. Za to poglavlje se čeka zeleno svjetlo glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza.

I.M.
Foto: Arhiva (AFP)

Pročitajte više