ČELNICI EU-A NA SUMMITU U BRUXELLESU USVOJILI NIZ MJERA ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

Čelnici Europske unije imenovali su u četvrtak navečer na početku dvodnevnog summita u Bruxellesu Nizozemca Gijsa de Vriesa posebnim koordinatorom za borbu protiv terorizma, te usvojili niz mjera koje trebaju smanjiti opasnost od terorizma, poput bolje razmjene obavještajnih podataka i prekidanja financijskih tokova terorističkih organizacija.

Šefovi država ili vlada također su usvojili Deklaraciju solidarnosti. Riječ je o članku iz prijedloga ustava, koji je napravila Konvencija o budućnosti Europe, na temelju kojeg treba biti donešen prvi europski ustav.

Zemlje članice i pristupajuće zemlje trebaju "mobilizirati sve instrumente koji su im na raspolaganju, uključujući i vojne kako bi pomogli zemlji članici ili pristupajućoj zemlji na njezinu teritoriju i na zahtjev njezinih vlasti u slučaju terorističkog napada", stoji u članku iz prijedloga ustava.

"Terorizam se ne zadržava unutar nacionalnih granica, a mi moramo poboljšati našu međunarodnu suradnju. Teroristička prijetnja jest prijetnja za našu sigurnost, demokraciju i naš način života", rekao je irski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Bertie Ahern.

Nakon terorističkih napada 11. ožujka u Madridu, Europsko vijeće u svojoj Deklaraciji ističe da je "puna provedba mjera za borbu protiv terorizma stvar od najveće hitnosti".

Šefovi država ili vlada EU-a podržali su prijedlog Europskog parlamenta da se 11. ožujka proglasi Europskim danom sjećanja na žrtve terorizma.

Europsko vijeće je pozvalo sve zemlje članice da što prije, najkasnije do lipnja ove godine, u svojim zakonodavnim tijelima usvoje već ranije dogovorene mjere na razini Europske unije, poput odluke od uspostavi europskog uhidbenog naloga, formiranja istražiteljskih ekipa, odluke o sprečavanju pranja novca i zamrzavanja imovine teroristima.

Čelnici EU-a pozivaju Vijeće ministara da razmotri daljnje mjere u borbi protiv terorizma u nekoliko područja. Predlaže se donošenje odluke kojom bi se pružatelji telekomunikacijskih usluga obvezali da čuvaju podatke, zatim da se uvede razmjena informacija o osobama osuđenim za terorističke napade, središnja baza podataka forenzičkog materijala, te pojednostavljenje razmjene informacija i obavještajnih podataka između zemalja članica.

Prijedlozi da se uspostavi Europska obavještajna agencija nisu naišli na potporu.

"Europsko vijeće poziva zemlje članice da omoguće suradnju između sigurnosnih službi, policije, carine i razmjenjuju informacije u najvećoj mogućoj mjeri", kaže se u deklaraciji.

Europska unija se obvezala da će analizirati i procjenjivati napore trećih zemalja u borbi protiv terorizma te da će ta ocjena imati utjecaja na njihove odnose s Unijom.

Čelnici EU-a pozvali su Vijeće ministara da zajedno s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i Europskom komisijom pripreme izviješće o provedbi dogovorenih mjera za sljedeći summit 17. i 18. lipnja.

(Hina) xsv ydv

Pročitajte više