ČEŠKI SOCIJALDEMOKRATI PREDLAŽIU KLAUSA ZA HAVELOVA NASLJEDNIKA

Vladajuća češka socijaldemokratska stranka u nedjelju je bivšega premijera Miloša Zemana izabrala za predsjedničkog kandidata za izbore koji će se održati idući tjedan, a na kojima će se suočiti sa svojim glavnim desničarskim protivnikom Vaclavom Klausom.

Izbor Zemana (58), težak je udarac sadašnjem premijeru Vladimiru Špidli, koji nije uspio ujediniti stranku iza svoga kandidata u prvome glasovanju kojim se u prošlu srijedu tražio nasljednik Vaclavu Havelu.

Špidla je preuzeo stranku od Zemana koji je najavio povlačenje iz politike, ali njegov je utjecaj ostao snažan i jedan dio stranke kritizirao je Špidlu zbog navodna popuštanja desnim strankama u vladajućoj koaliciji.

I Zeman i Klaus kontroverzne su figure koje su za svoje vladavine stekle brojne neprijatelje i bit će im teško ostvariti potrebnu većinu u parlamentu koji bira predsjednika, što znači da bi Češka mogla ostati bez šefa države nakon 2. veljače kada odlazi Vaclav Havel.

U prvome pokušaju kandidirala su se četvorica kandidata, među njima i Špidlin kandidat Jaroslav Budes i bivši premijer Klaus, ali nijedan nije dobio potrebnu većinu u parlamentu.

Mnogi političari u Češkoj skloni su uvođenju izravnih predsjedničkih izbora ako to parlamentu ne pođe za rukom ni u druogm pokušaju.

Pročitajte više