Chiarini o preuzimanju SFOR-ovog zapovjedništva za južni sektor

NOVOIMENOVANI zapovjednik SFOR-ove višenacionalne brigade za jugoistočni sektor, talijanski general Gian-Marco Chiarini, u svojem prvom javnom istupu u četvrtak komentirao je činjenicu da je nakon sedam godina Francuska predala zapovjedništvo SFOR-a u jugoistočnim područjima BiH Italiji.

"Činjenica da su nastupile promjene u zapovjedništvu ne znači da je došlo do promjena u glavnoj misiji kao ni u odlučnosti da ispunimo našu zadaću", rekao je general Chiarini na konferenciji za novinare.

On je naglasio kako je međunarodna zajednica povjerila zapovjedništvo Italiji SFOR-ove višenacionalne divizije u zoni odgovornosti jugoistočnih dijelova BiH te da je Italija spremna ispuniti tu zadaću.

"Činjenica da je Italija prihvatila da bude na čelu ove višenacionalne brigade sljedećih šest mjeseci znak je opredjeljenja i odlučnosti moje zemlje da pridonesemo stabilizaciji ovog područja", rekao je general Chiarini.

Osim višenacionalne SFOR-ove divizije za jugoistočni sektor u BiH postoje još dvije zone odgovornosti Stabilizacijskih snaga: srednjobosanska kojom zapovijedaju Britanci i sjeverozapadna kojom zapovijedaju Amerikanci.

Pročitajte više