Chirac je htio reći da pristup EU stvara obveze

FRANCUSKI ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy rekao je u srijedu bugarskim dužnosnicima da Pariz želi nastaviti ´suradnju i prijateljstvo´ s njihovom zemljom nakon kritika koje je u ponedjeljak Jacques Chirac uputio Sofiji.

Francuski predsjednik, koji je predbacio Bugarskoj da se brzo pridružila ratnom stajalištu Sjedinjenih Država oko Iraka, ´želio je reći da pristup Europskoj uniji (EU) donosi puno prava, ali da također stvara i obveze, među kojim i obvezu solidarnosti´, objasnio je Sarkozy.

´Predsjednik me tražio da s vama nastavim suradnju i prijateljstvo´, rekao je francuski ministar nakon razgovora s bugarskim predsjednikom Georgijem Parvanovim i premijerom Simeonom Sakskoburgotskim.

´Predsjednik Chirac se uvijek zalagao za proširenje Europe. Učinio je puno da se zapadna Europa otvori prema istočnoj Europi te da konačno Europa bude ujedinjena. Predsjednik Chirac je bio jedan od prvih u svijetu koji je to rekao i učinio u trenutku kada su to poduzimali malobrojni dužnosnici´, dodao je Sarkozy.

Chirac je predbacio bivšim postkomunističkim državama kandidatima za pristup EU-i da su ´propustili prigodu da šute´ umjesto da podrže stav Sjedinjenih Država u iračkoj krizi.

Pročitajte više