CHIRAC OSTAO BEZ NASLJEDNIKA

Alain Juppe, bivši francuski premijer i bivši šef diplomacije, aktualni predsjednik vladajuće Unije za predsjedničku većinu (UMP), osuđen je u petak na 18 mjeseci uvjetno, kazna koja automatski povlači za sobom nemogućnost obnašanja izbornih funkcija u razdoblju od deset godina.

Odlukom troje sudaca iz pariškog predgrađa Nanterre, koji su sudili u sporu oko "fiktivnih zaposlenja" u pariškoj gradskoj vijećnici dok je na njenom čelu bio Jacques Chirac (1989.-1995.) - a osuđeni bio zamjenik direktora financija - Juppe je najvjerojatnije osuđen na političku smrt, dok je francuski predsjednik zadobio jedan od najtežih udaraca u svojoj četrdesetogodišnjoj političkoj karijeri.

U obrazloženju presude, predsjednica je suda istaknula kako je "Alain Juppe obmanuo povjerenje suverenog naroda", što su po mišljenju mnogih preteške riječi za jednu uvjetnu kaznu, ubitačne pak za karijeru čovjeka koji je unaprijed najavio da će se u slučaju "sramotne" presude povući iz političkog života.

Juppe nikada nije bio široko popularan, uslijed karakterne rezerviranosti i gordog držanja, iako je s izuzetkom obnašanja po definiciji nezahvalnog mjesta premijera - od 1995. do 1997. - na svim ostalim funkcijama pokazao izuzetne sposobnosti, posebno kao šef diplomacije u razdoblju 1993-95.

Iako relativno skromnog podrijetla, pokupio je s odlikom sve diplome najelitnijih francuskih škola, od Normale, preko Političkih znanosti do ENA, i za njega je Chirac među degolistima znao govoriti da je "najbolji među nama".

Optuženi je najavio obraćanje višem prizivnom sudu, što odlaže pravomoćnost presude na šest do najviše dvanaest mjeseci, no već sada je posve razvidno da francuska politička scena više nije onakva kakva je bila do prošlog petka u 14 sati i 15 minuta kad je pala presuda.

"Sud svaljuje svu krivicu na Juppea" (Figaro), "Osuđen Chiracov sustav (Le Monde), "Sveti Juppe, vjernik i mučenik" (France Soir), naslovi su članaka vodećih francuskih o slučaju Juppe. Jedino Liberation naglasak stavlja na ono anegdotsko: "Sucima se prijetilo", da bi se tek u naslovu na unutarnjoj stranici vratio na bitno: "Alain Juppe osuđen da plati svoju vjernost".

Lišen svog glavnog zaštitnika i najvjerojatnijeg nasljednika, Chirac se od sada sam mora suočiti s glavnim izazivačem u redovima desnice, ministrom unutarnjih poslova Nicolasom Sarcozyjem, koji je u perspektivi predsjedničkih izbora 2007. godine upravo u Juppeu vidio glavnog suparnika.

Malo je vjerojatno da će Juppe ostati i na funkciji predsjednika UMP-a, čiji se izborni kongres održava idućeg studenog - što otvara prostora Sarkozyju da preuzme kontrolu i nad strankom stvorenoj na tragu Chiracove izborne pobjede 2002. godine.

"Iznenađen sam odlukom suda u Nanterreu ..odluka je privremena... i Francuskoj je potreban Alain Juppe", rekao je premijer Jean-Pierre Raffarin, koji će morati zasukati rukave da bi manje od dva mjeseca prije regionalnih izbora spasio što se može spasiti.

Zakonski nedodirljiv dok je na funkciji, predsjednik Chirac je ovom presudom politički pogođen "u srce", i to u jeku sve oštrijih kritika na njegov račun, koje ponajviše pljušte iz pojedinih velikih medija, zagovornika što bržeg pomirenja s Washingtonom, kao i usred otvorena izazova koji mu je uputio 49-godišnji Sarkozy, a koji uživa podršku upravo tih istih glasila.

Ako i ima razloga zadovoljstvu uslijed ovog najnovijeg dokaza nezavisnosti francuskog pravosuđa od svekolikih političkih pritisaka i utjecaja, nema razloga za slavlje, zbog neizvjesnih posljedica jedne odluke koja stubokom preinačuje politički krajolik zemlje.

"Nismo predviđali ovako nešto. Ima nas četrdeset u uredu, a samo dvanaest boca šampanjca. Siđi do prvog Arapina na uglu i donesi još", opisuje France Soir euforiju koja je u petak zavladala među pristašama mladog "Sarkošvilija" u borbi protiv ostarjelog "Širaknadzea".

Alain Juppe će se početkom tjedna obratiti javnosti i obznaniti svoju odluku.

(Hina) fc dv

Pročitajte više