čišćenje podmorja u blizini rovinja

Više od 100 ronilaca iz šest zemalja danas je čistilo morsko dno u Gradskoj luci obilježavajući tako 15. obljetnicu tradicionalne akcije čišćenja mora u Rovinju.

Akciju je organizirala rovinjska Turistička zajednica u suradnji s Diver-Sport Centrom, svjesna, kako je rečeno, da je sačuvan Jadran naslijeđen za budućnost.

Turistička zajednica 15 godina organizira čišćenje obale, mora i podmorja. Slogan ovogodišnje akcije je "More pamti".

Iz mora rovinjske Gradske luke ronioci su izvukli gomile otpada - starih bicikala, automobilskih guma, stolaca, željeza itd.

Popodnevne će Zbor novinara za okoliš Hrvatskoga novinarskog društva i Turističke zajednice Rovinja u tom gradu organizirati raspravu o zaštiti podmorja i ronilačkom turizmu.

Ronjenje postaje sve važnijim dijelom turističke ponude, pa je iz godine u godinu sve više ronilaca koji dolaze na hrvatski Jadran.

Organizatore rasprave zanima može li njihov masovniji dolazak ugroziti prirodne i kulturne vrijednosti našeg podmorja, treba li i kako nadzirati ronioce, kakvi su zakoni, a kakva praksa, te kako je to riješeno na Maldivima, Malti, Španjolskoj i Grčkoj.

Na raspravu su pozvani predstavnici ministarstava turizma, kulture, pomorstva, prometa i veza, zaštite okoliša, Centra za istraživanje mora iz Rovinja, Hrvatske gospodarske komore, Ronilačkog centra "Banjole" iz Pule i Diver-Sport Centra iz Rovinja.

Pročitajte više