Cjepiva protiv AIDS-a još godinama neće biti

CJEPIVO protiv AIDS-a još se godinama neće pojaviti, čak i prema najoptimističnijim predviđanjima, a znanstvenici bi trebali promijeniti pristup u istraživanjima.

Predsjednik Međunarodne inicijative za cjepivo protiv AIDS-a (IAVI) Seth Berkley u ponedjeljak je izjavio da je broj potencijalnih cjepiva protiv AIDS-a na kliničkim liječenjima udvostručen do 2000. godine, ali da napor znanstvenika i dalje nije odgovarajući.

"Svijet se kreće prema cjepivu puževim korakom, a trebali bismo raditi velike korake prema naprijed", kazao je Berkley na 15 Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u.

"Epidemiju može okončati samo cjepivo", dodao je.

IAVI-jev dvogodišnji izvještaj o stupnju istraživanja - koji traži udvostručavanje sredstava za istraživanje cjepiva na 1,3 milijarde godišnje - izlistalo je imena više od 30 kandidata koji se koriste u kliničkim liječenjima u 19 zemalja.

No samo je jedan dosegnuo završnu, treću fazu testiranja i mnogi znanstvenici sumnjaju u uspjeh tog proizvoda koji kombinira Aventisovm Alvac i VaxGenov Aidsvax nakon prošlogodišnjeg neuspjeha Aidsvaxa.

Tvrtka Merck bi u međuvremenu trebala započeti fazu 2b "dokaza koncepta" ispitivanja cjepiva prije kraja godine.

U oba slučaja šef kliničkih istraživanja IAVI-ja Wayne Koff tvrdi da znanstvenici neće otkriti je li neko cjepivo uspješno do kraja 2007. ili 2008. godine.

Tvrtka Merck tvrdi da nije vjerojatno da su njezini proizvodi 100 posto učinkoviti.

"Ne očekujemo da ćemo dobiti imunitet", kazao je istraživač iz te tvrtke Jon Condra.

Dio problema je u tome da su napredna istraživanja na ljudima usmjerena na jedini koncept jačanja bijelih krvnih zrnaca nazvanih citotoksični T-limfociti ili T- stanice. T-stanice napadaju stanice koje su zaražene HIV-om.

No, ne postoji cjepivo u kliničkom razvoju koje se temelji na stimuliranju antitijela da se bore protiv virusa - što je pristup koji se koristi u mnogim tradicionalnim cjepivima, a koje se do sada pokazalo kao izrazito teško za HIV.

Djelomično učinkovito cjepivo moglo bi igrati važnu ulogu u obuzdavanju virusa koji je zarazio oko 38 milijuna ljudi diljem svijeta i koji donosi oko 14.000 novih infekcija dnevno, tvrdi Berkley.

On misli da bi 50 posto učinkovito cjepivo, koje bi se davalo dvjema trećinama odraslog stanovništva, moglo smanjiti infekcije za 60 posto.

"Čak bi i 30 posto učinkovito cjepivo imalo dramatičan učinak ako bi se koristilo kod visokorizičnog stanovništva", kazao je Berkley.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više