članovi udruge eko kvarnera sutra kod predsjednika mesića

Predsjednik Republike Stjepan Mesić primit će sutra članove Ekološke udruge Eko Kvarnera iz Omišlja, s kojima će razgovarati o projektu Družba Adria, najavila je danas ta udruga.

Projektom Družba Adria planira se doprema nafte s naftnih polja u Ruskoj Federaciji naftovodom preko šest zemalja do luke u Omišlju. Ondje bi se nafta ukrcavala u tankere koji bi je prevozili do korisnika, pretežito u SAD-u. Preko hrvatskog teritorija nafta bi se dopremala naftovodom kojim upravlja državna tvrtka Jadranski naftovod (JANAF). Prve godine planirana je doprema od pet milijuna tona nafte, a nakon toga do 15 milijuna tona nafte na godinu.

U pismu koje su prije sastanka poslali predsjedniku Mesiću, a danas medijima, članovi Eko Kvarnera ističu kako "vjeruju da je predsjednik nepotpuno ili krivo informiran o problemima projekta Družba Adria".

Smatraju da se uveličava gospodarska korist od tog projekta, te da nije utemeljena tvrdnja kako je riječ o strateški nužnom transportu nafte iz Rusije u SAD.

Eko Kvarner ističe da se umanjuje opasnost od balastnih voda, te kako se neopravdano nameće teza da će, ako Hrvatska odustane od tog projekta, transport nafte preuzeti konkurentske luke u sjevernom Jadranu.

Po mišljenju članova te udruge, "prijeporna je kompetentnost izrađivača Studije utjecaja na okoliš koju je naručio JANAF", te je upitno hoće li ta studija odgovoriti na sva pitanja u vezi s projektom.

Po najavi Eko Kvarnera, predsjednik Mesić primit će izaslanstvo te udruge sutra u 11 sati.

(Hina) hšup ln

Pročitajte više