CNN: Dubrovnik zabranjuje otvaranje novih restorana u centru grada

Foto:Pixsell/Marko Lukunic

BRUTALNO premlaćivanje sezonskih radnika ovoga ljeta u Dubrovniku, o čemu je Index pisao, skrenulo je pažnju na gorući problem zakrčenosti javnih prostora u starom gradskom središtu gdje pješaci više nemaju kuda proći, a o neobičnom odgovoru dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića na taj problem izvijestio je danas i CNN.

Podsjetimo, dubrovačko je gradsko vijeće većinom glasova u ponedjeljak odlučilo da će od 1. siječnja 2020. godine za 10 posto biti umanjene javne površine onim ugostiteljima u povijesnoj jezgri Dubrovnika koji u zakupu imaju više od 25 metara četvornih, a time će se od stolova i stolica osloboditi ukupno 300 metara četvornih.

>>>Ugostiteljima u centru Dubrovnika značajno smanjuju terase

"Ako neki ugostiteljski objekt prestane raditi, stolove na njegovoj lokaciji neće dobiti drugi objekt, već se ti stolovi ukidaju", objasnio je Mato Franković za Hinu.

Petogodišnja zabrana

Taj potez CNN je preveo kao zabranu otvaranja novih restorana u Dubrovniku, a na pitanje znači li to efektivno petogodišnju zabranu novih restorana, Franković je odgovorio: "Točno."

"Oni mogu otvoriti restoran, ali poznavajući Stari grad vrlo je teško pronaći mjesto gdje možete raditi unutra i 99 posto restorana radi uglavnom s vanjskim stolovima", pojasnio je za CNN.

Negativni učinci masovnog turizma

Dubrovački gradonačelnik Franković se prikazuje kao borac protiv negativnih učinaka masovnog turizma, izvještava CNN i navodi kako je Franković prošle godine najavio da u grad neće smjeti pristati više od dva kruzera dnevno, čega se Dubrovnik ove godine držao 70 posto vremena. Franković je zatvorio i 80 posto štandova sa suvenirima u gradu i smanjio 20 posto vanjskih stolica.

CNN je pritom podsjetio da se i Venecija pokušava boriti protiv pretjeranog turizma. Venecijanske gradske vlasti izglasale su zabranu novih lokala brze prehrane 2017., ali mnogi stanovnici tvrde da se nove zalogajnice s dostavom nastavljaju otvarati.

Pročitajte više