CNN: Demokrati se suočavaju sa scenarijem iz noćne more

Foto: EPA

DEMOKRATI danas završavaju svoju predizbornu kampanju za parlamentarne izbore suočeni sa scenarijem iz noćne more - republikanci bi mogli profitirati zbog nemogućnosti Joea Bidena da se adekvatno nosi s inflacijom, prenosi CNN.

Nade demokrata da će zbog odluke Vrhovnog suda, kojom je osporeno pravo na pobačaj, lagano osvojiti parlamentarne izbore sada su sve manje izgledne. Predsjednik Biden je sada u jako teškoj političkoj situaciji zbog rastućih cijena, koje su najviše u posljednjih 40 godina. 

Večer je prije izbora, a demokrati su suočeni sa svojim najvećim strahom - mogli bi izgubiti većinu u Zastupničkom domu. Republikanci se nadaju da će osvojiti većinu u Senatu, što bi Bidenu značajno otežalo reizbor na mjesto predsjednika. Otegotna okolnost je i to što će Donald Trump kroz idućih par dana navodno objaviti svoj povratak u utrku za predsjednika 2024. godine.

Izbori postali alat za kažnjavanje stranke na vlasti

Iako je prerano za crne prognoze, 40 milijuna Amerikanaca već je dalo svoj glas i nitko ne može znati hoće li SAD-om ponovno zavladati crvena groznica. Demokrati će možda i dalje držati Senat, čak i ako Dom padne. No, po načinu na koji se stranke ponašaju večer uoči izbora, ali i po tome kako demokrati brane svoj teritorij od New Yorka do savezne države Washington, daje se naslutiti da je republikanski pokret dobio zamaha, piše CNN.

Nacija je podijeljena politički, jedino što ju ujedinjuje je kolektivno nezadovoljstvo trenutnim stanjem. Izbori su sada postali alat da se kazni stranka koja u datom trenutku ima najveću moć. To znači da bi sada mogli biti kažnjeni demokrati.

Ako predsjednikova stranka bude kažnjena na izborima, može se očekivati puno upiranja prstom u one zaslužne za Bidenovo nošenje s inflacijom, koja je oštetila budžete mnogih američkih domova.

Demokrati su kampanju odlučili završiti upozorenjima o Trumpovom utjecaju na demokraciju. No, republikanci su uvjereni da su njihove poruke usmjerene na probleme koji ipak najviše more birače. "Evo tko su demokrati: oni negiraju inflaciju, negiraju porast kriminala, negiraju obrazovanje", kazala je predsjednica Republikanskog nacionalnog odbora za CNN u nedjelju.

Skeptični i vjerni demokrati

Hilary Ronsen, dugogodišnja konzultantica Demokratske stranke, za CNN je kazala da je njena stranka krivo procijenila raspoloženje elektorata. "Ja sam vjerni demokrat, ali nisam zadovoljna. Mislim da jednostavno nismo imali dovoljno sluha za glasače i mislim da nećemo imati ugodnu večer", kazala je.

"Ovaj razgovor možda neće imati mnogo utjecaja na ishod ovog utorka, ali nadam se da će biti dobar pokazatelj za budućnost. Kada ti glasači stalno ponavljaju da ih najviše brine gospodarstvo, treba ih poslušati i prestati pričati o ugroženosti demokracije", zaključila je.

Rosen nije jedina ključna figura na ljevici koja se ne slaže sa strategijom na ovim izborima. Bivši demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders, nezavisni senator iz Vermonta, posljednjih je tjedana pozivao Bijelu kuću da se usredotoči na ekonomske probleme. Čini se da demokrati nisu dovoljno brzo shvatili da povoljno ljetno razdoblje, tijekom kojeg su pale cijene benzina, a predsjednik donio mnoštvo novih zakona, ne kompenzira loše političko okruženje koje je stvorila sve veća ekonomska kriza, piše CNN. 

S obzirom na to, može se reći da Biden od glasača očekuje da Trumpovu ugrozu demokracije stave prije vlastitih strahova od siromaštva. Taj pristup možda funkcionira u Washingtonu i ne može se poreći da to zaista je važno pitanje, posebno jer su tamo sjećanja na pobunu nastalu nakon što je Trump izgubio izbore još svježa.

No izvan svijeta političara i novinara demokracija je samo ezoterični koncept. Ljudima je važnije da prehrane svoju obitelj i priušte si gorivo. Od Pennsylvanije do Arizone, mnogi se još uvijek muče s oporavkom od učinka koji je pandemija imala na američko društvo.

Ankete idu u korist republikanaca

Nepovoljan položaj Demokratske stranke pokazala je i CNN/SSRS anketa objavljena prošlog tjedna. Čak 51 posto ispitanih kazalo je da će prilikom glasanja najvažnije biti kako se stranke planiraju nositi s ekonomskim problemima. Samo 15 posto ispitanih kazalo je da će pri odluci u obzir uzeti odluku Vrhovnog suda o pobačaju, što objašnjava zašto se republikancima predviđa prednost. Od ispitanika kojima je primarni problem ekonomija, njih čak 71 posto glasat će za republikance. 75 posto glasača smatra da je recesija već počela, pa Bidenova obećanja o smanjenju nezaposlenosti vjerojatno za demokrate neće uroditi plodom.

Ne može se reći da je Biden u potpunosti ignorirao utjecaj inflacije ili da ne razumije koliko ljudi u SAD-u pate zbog nje. Premisa njegovog predsjedničkog mandata i cijele njegove političke karijere bila je vraćanje ekonomske ravnoteže i sigurnosti za radničku i srednju klasu u SAD-u.

Njegovi zakoni mogli bi značajno smanjiti cijenu zdravstvene zaštite starijima i osigurati zelenu tranziciju zbog koje bi američko gospodarstvo u budućnosti bilo manje osjetljivo na energetske krize. No, utjecaj tih zakona bit će vidljiv tek za nekoliko godina, a glasači pate sada i ne vide na koji način bi im predsjednik trenutno mogao olakšati.

Ne postoji garancija da će planovi republikanaca za nova energetska bušenja i vraćanje manjih poreza iz Trumpove ere imali veliki utjecaj na inflacijsku krizu. Također, podijeljena vlada podrazumijeva borbu između dvije različite ekonomske vizije. No, izbori su postali alat kojim glasači izražavaju frustracije, bez stvarne nade da će se stvari promijeniti na bolje.

Biden je pokušao naglasiti svijetle točke u američkom gospodarstvu pa se tako dičio uzletom u proizvodnji, većim brojem radnih mjesta i trudom koji je uložio u utrku s Kinom. Tvrdi da će republikanci ugušiti socijalno osiguranje i Medicare na koje se Amerikanci oslanjaju kada se umirove.

Trump će najviše profitirati ako demokrati izgube

Stvarnost je da nema puno toga što predsjednik može napraviti kako bi smanjio inflaciju. Federalne rezerve i centralna banka po tom pitanju imaju glavnu riječ. Inflacija i visoke cijene goriva trenutno su problem za cijeli svijet, a na njih utječu faktori koji su izvan Bidenove kontrole. Među njima je rat u Ukrajini, ali i posljedice pandemije koronavirusa. 

Istovremeno, ekonomisti raspravljaju koliko su mudre Bidenove odluke da u oslabljeno gospodarstvo "upucava" milijarde dolara. Ne pomaže mu ni činjenica što je sve veće cijene života pripisivao prolaznom periodu, što se pokazalo kao loša procjena koja mu je narušila kredibilitet. Mnogi glasači zamjerili su mu i prošlogodišnje povlačenje iz Afganistana.

Republikancima ide u prilog i to što je Trump odgodio svoju najavu kampanje za razdoblje poslije parlamentarnih izbora, što je Bidenu onemogućilo da na tome gradi kampanju za parlamentarne izbore. Bidenu je to moglo omogućiti da pridobije dio glasača kojima je Trump ostavio gorak okus u ustima.

Ironično, Bidenova nemogućnost da se uhvati u koštac s ekonomskim problemima mogla bi biti okidač za krizu demokracije na koju toliko upozorava. Svaka sredina u kojoj Republikanska stranka oformi većinu vrvjet će radikalnim Trumpovim zagovaračima.

Potencijalni predsjednici odbora već su signalizirali da će dati sve od sebe da sa sebe maknu krivnju za pobunu koja se dogodila 6. siječnja 2021., a najavljuju i da će Ministarstvu pravosuđa pomoći da nastavi istraživati ponašanje bivšeg predsjednika. Ako demokrati u utorak izgube, Trump će profitirati, zaključuje CNN.

Pročitajte više