Crnić: za učinkovit parnični postupak nije dovoljna izmjena zakona

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić ocijenio je danas da bi izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku trebale dati pozitivne rezultate, no da za učinkovitije rješavanje parničnih sporova nije dovoljna samo promjena zakona.

Crnić je to izjavio na početku dvodnevnog seminara "Novote u parničnom postupku" nakladnika pravne literature "Organizator". Na seminaru bi se oko 600 sudaca, odvjetnika i pravnika u gospodarstvu trebalo pripremiti za praktičnu primjenu izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku iz srpnja ove godine, koje će se primjenjivati od 1. prosinca.

Crnić je ocijenio da se po opsegu i po sadržaju radi o značajnim izmjenama kojima je obuhvaćeno više od pola zakonskih odredaba. Dosadašnji Zakon o parničnom postupku ima 512 članaka, a izmjene i dopune 278.

"Novi propisi trebali bi pojednostaviti i pospješiti parničnu proceduru te povećati opću razinu pravne zaštite", rekao je Crnić.

Istaknuo je da bi svi sudionici u postupku, stranke, njihovi zastupnici i sud svojim aktivnim djelovanjem trebali doprinijeti da se sporne činjenice što prije rasprave, te da se jednako učinkovito donese i odluka u sporu.

Propisivanje kraćih rokova, Crnić je ocijenio "normativnim optimizmom zakonodavca" jer, smatra on, izmjene zakona mogu biti poticaj sudovima ali one same ne ubrzavaju postupak.

"To neće biti moguće bez stvarne mogućnosti sudova da takve izmjene i ostvare za što je potrebna potpora zakonodavne i izvršne vlasti u osiguranju dovoljnog broja sudaca, prostora i opreme", zaključio je Crnić.

Pročitajte više