Dalaj Lama: Za izlazak iz krize prvo trebamo misliti na svijet pa tek onda na sebe

TIBETANSKI duhovni vođa Dalaj Lama kazao je da je za izlazak iz globalne krize potrebno da ljudi više počnu razmišljati o svijetu u kojem žive pa tek onda o svojim vlastitim interesima.

"Na summitu u Kopenhagenu o klimatskim promjenama neke države su pokazale da im je vlastiti interes važniji od interesa svijeta", rekao je Dalaj Lama te dodao kako za probleme ekologije i globalnog zatopljenja ne može biti državnih granica, nego moraju zabrinuti cijeli svijet.

"Država je u vlasništvu naroda"

U ožujku ove godine Dalaj Lama se odrekao svojih političkih funkcija te su mu ostale samo one religijske. Poručio je da se tibetanski politički sustav treba promijeniti te treba ukinuti odredbu da Dalaj Lama automatski postaje i predsjednik tibetanske Vlade. "To moramo promijeniti, jer država je u vlasništvu naroda", kazao je Dalaj Lama i priznao da posljednjih deset godina nije donosio političke odluke već je to činilo izabrano političko vodstvo.

"No, još uvijek sam Dalaj Lama i moja je odgovornost promovirati univerzalne ljudske vrijednosti, kako bi različiti ljudi, obitelji i društva bili sretni", rekao je Dalaj Lama i dodao kako je posvećen i promicanju harmonije u odnosima među religijama. "Kako bi uspostavili harmoniju, moramo učiti o drugim religijama. Proučavate li tradicije različitih religija vidjet ćete da među njima ima mnogo sličnosti", rekao je Dalaj Lama.

"Osoba sama bira hoće li biti religiozna ili ne. Možete biti ateist i u isto vrijeme ostati vrlo osjećajan i odgovoran čovjek", rekao je tibetanski duhovni vođa. 

Pročitajte više