Diplomacija rješava problem upitnika za vize za Kanadu i Australiju

DIPLOMACIJA mora što prije riješiti problem spornih upitnika koje hrvatski dužnosnici popunjavaju za putovanja u zemlje u kojima to zahtijeva vizni sustav, zaključio je u ponedjeljak saborski odbor za vanjsku politiku.

Odbor je razgovarao o problemu nastalom prošli mjesec kad je parlamentarno izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem odustalo od puta u Kanadu jer je moralo ispunjavati upitnik u kojem su neka pitanja "u suprotnosti s hrvatskim zakonima", rekao je predsjednik odbora Zdravko Tomac.

"Mi uvažavamo pravo svake zemlje da zbog svoje nacionalne sigurnosti vodi svoju viznu politku kako hoće, ali tražimo zaštitu digniteta naše države i naših ljudi. Od njih se ne mogu tražiti neki podaci koji su suprotni našim zakonima i koji (...) ugrožavaju i moralni dignitet svakoga čovjeka", rekao je Tomac.

Pitanja u upitniku, rekao je Tomac, odnose se na vrijeme rata u Hrvatskoj, a tražitelj vize mora, između ostaloga, napisati u kojoj je postrojbi bio, što je za rata radio i tko su mu bili nadređeni.

Kad zastupnici privatno putuju, rekao je Tomac, ne mogu tražiti poseban tretman, ali bila je riječ o parlamentarnome izaslanstvu službeno pozvanome u Kanadu.

Hrvatsko parlamentarno izaslanstvo kani u lipnju putovati u Australiju čiji vizni sustav traži ispunjavanje slična upitnika.

"Vjerujemo da će diplomacija najprije privremeno riješiti taj problem i da će naše izaslanstvo otići u Australiju što bi onda bio poticaj da se ondje i trajno riješi problem", kaže Tomac.

Ne uspije li diplomatska akcija, Hrvatska neće uzvratiti recipročnim mjerama.

"Mi uvažavamo druge zemlje (...) Ne pada nam na pamet da kao mjeru reciprociteta mi uvodimo takve upitnike za bilo koju državu", rekao je Tomac.

Pročitajte više