Đakovo: simpozij o 1700 godina svetih srijemskih mučenika

U povodu 1700. obljetnice svetih srijemskih mučenika, čija će središnja proslava s euharistijskim slavljima i hodočašćem biti održana u utorak, 26. listopada, u Srijemskoj Mitrovici, danas je u Središnjoj biskupijskoj knjižnici i arhivu u Đakovu počeo dvodnevni međunarodni simpozij posvećen tom velikom jubileju sirmijskopanonskih mučenika.

Organizatori su simpozija Đakovačka i srijemska biskupija te Teologija u Đakovu, a visoki pokrovitelj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Otvorenju simpozija, koji je okupio nešto više od stotinu sudionika, nazočni su bili đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić, pomoćni biskupi mons. Đuro Gašparović i mons. Đuro Hranić, predsjednik HAZU-a Milan Moguš, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, predstojnici središnjih biskupijskih ustanova i drugi.

Biskup Marin Srakić uvodno je istaknuo kako se tim skupom želi sa svih vidika - povijesnih, teoloških i nacionalnih, osvijetliti časne likove naše Crkve. Govoreći o 1700 godina od krvavih progona cara Dioklecijana, kada su mu se "suprotstavili hrabri svjedoci, muževi i žene, koji su imali veće i snažnije ideale od njegova ideala da sačuva nepošteno i suludo prisvojeno božansko dostojanstvo", mons. Srakić je istaknuo kako je ovaj veliki jubilej posvećen svima koji su svoj život, svjedočanstvo, vjeru i mučeništvo utkali u temelje kršćanstva.

Iako nas danas od tih vremena dijeli veliki povijesni razmak, to nipošto ne umanjuje istinu o njima i vremenima u kojima su živjeli, ne baca sjenu na divljenje i poštovanje prema kršćanskim mučenicima jer se podatci o njima temelje na povijesnim činjenicama, a ne na legendama, rekao je, uz ostalo, biskup Srakić.

U ime pokrovitelja skup je pozdravio predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš kazavši da je simpozij posvećen srijemskim mučenicima, kao jednom od temelja Katoličke crkve, izrasle na krvi svetaca. Pritom je istaknuo da su takvi temelji najjači jer "što se manje vide, dublje su usađeni".

Tijekom radnog dijela bit će govora o jubileju svetih srijemskih mučenika, mučeništvu u (ranom) kršćanstvu, progonima kršćana, mučeništvu i teologiji te drugim srodnim temama. Izlagači referata ugledni su predavači s teoloških i drugih učilišta iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Mađarske i Italije.

(Hina) xsžup ydd

Pročitajte više