Djeci iz dječjeg zbora Kurda prijeti pet godina zatvora

DJECA u kurdskom zboru mogla bi dobiti do pet godina zatvora i to zbog širenja propagande kurdskih pobunjenika, skupine PKK.

Suđenje u jugoistočnoj Turskoj počinje danas, a raspon dobi optuženika je od 12 do 17 godina. Optužnica je podignuta kada su djeca na glazbenom festivalu u San Franciscu pjevala na kurdskom jeziku, a tužitelj tvrdi da se radilo o njihovoj himni.

Amnesty International je već reagirao, tvrde da se pjevanje povijesne pjesme ne smije doživljavati kao prijetnja javnosti. Tužiteljstvo, pak, drži da je pjesma koju su otpjevali pod nazivom "Ey Raqip" ili "Hej neprijatelju", himna terorističke skupine PKK koja s Turskom ratuje već 20 godina.

U sukobima turske vojske i kurdskih separatista dosad je stradalo oko 40 tisuća ljudi.

Ne sviđa im se ni to što su na festivalu istaknuli zastavu PKK-a čime se, tvrde, radila propaganda stranke. Jedan od pjevača kazao je BBC-u da su pjevali na starom kurdskom, jeziku kojeg ni sami ne razumiju. Tvrdi da su samo željeli prikazati kurdsku kulturu, a ne uplitati u politiku. Također, ističu kako su pjevali himnu zbog traženja publike.

Trojici tinejdžera u dobi od 15 do 17 godina sudit će se kao odraslima, a ako ih se osudi mogli bi dobiti i do pet godina zatvora. Još šestorici će se suditi na sudu za maloljetnike.

J.M.
Foto: AFP

Pročitajte više