Dobit OTP banke znatno porasla u prvom tromjesečju

Ilustracija: 123rf

MAĐARSKA banka OTP izvijestila je o osjetno većoj neto dobiti u prvom tromjesečju, uz potporu akvizicija koje su nadjačale utjecaj višestruko većih troškova rizika.

U prva tri ovogodišnja mjeseca konsolidirana dobit nakon oporezivanja porasla je 12 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 72,6 milijardi forinti (224,4 milijuna eura).

Kada se isključe troškovi akvizicija i bankovnog poreza u Slovačkoj i matičnoj Mađarskoj, uvećana je 14 posto, na 90,4 milijarde forinti.

Poslovno izvješće pokazuje ravnopravan udio inozemnih podružnica i poslovanja u matičnoj Mađarskoj u konsolidiranoj dobiti grupe. U istom prošlogodišnjem razdoblju udio inozemnih podružnica iznosio je 46 posto.

OTP je u kolovozu prošle godine od francuske banke Societe Generale kupio bugarsku Express Group, što je poduprlo poslovne rezultate grupe u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Tako su ukupni prihodi grupe OTP u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli pet posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, dosegnuvši 239,7 milijardi forinti. Kada se isključi Express Group, bili su gotovo nepromijenjeni.

Rast prihoda 13 posto

Na godišnjoj razini prihodi su porasli 13 posto.

Operativna dobit grupe poskočila je u prvom tromjesečju 17 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dosegnuvši 108,8 milijardi forinti.

Neto prihodi od kamata porasli su 13 posto, na 162,7 milijardi forinti.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 15 posto, na 57,2 milijarde forinti.

Ukupni troškovi rizika gotovo su upeterostručeni, na 6,2 milijarde forinti.

Na kraju ožujka stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 14,9 posto i smanjena je za 0,1 postotni bod u odnosu na kraj 2018. godine.

Pročitajte više