dobrotvorni OPERNI GALA KONCERT U zagrebačkom HNK-u

U povodu sutrašnjeg konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu održan Operni gala koncert, od kojeg je dio prihoda namijenjen Udruzi 8 plus, te obiteljima s osmero i više djece. L

Koncertom je ravnao maestro Pavle Dešpalj, a uz orkestar opere HNK-a nastupili su poznati solisti, gosti, bugarska sopranistica Svetlana Vasileva, bas bariton Boris Martinović, bariton Alberto Mastromarino, sopranistica Lidija Horvat Dunjko, te mlade operne pjevačice Marija Vidović i Marija Kuhar.

U prvom djelu koncerta izvedene su arije i dueti iz djela Antonina Dvoržaka, Gaetana Donizettija, Giuseppea Verdija, Wolfganga A. Mozarta, Lea Delibesa, Gioacchina Rossinija te hrvatskih skladatelja Ive Tijardovića i Vinka Glasnovića.

Producenti Opernog gala koncerta su Iva Hraste-Sočo i Žorž Draušnik. Scenu je osmislila Latica Ivanišević, a svjetlo Josip Levačić.

Nakon koncerta u izjavi Hini predsjednik HDZ-a i mandatar Vlade, dr. Ivo Sanader zahvalio je svim umjetnicima koji su se odrekli velikog djela honorara za obitelji s osmero i više djece.

"Znamo da u Hrvatskoj imamo različitih problema, ali najveći od njih je demografski jer se Hrvatska nalazi među europskim državama s negativnim prirastom stanovništva", rekao je Sanader.

Izrazio je zadovoljstvo što će barem dio novca s ovog koncerta pomoći tim obiteljima u ovim blagdanskim danima, ističući kako je ovaj koncert plemenita gesta umjetnika koji su nastupili kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna.

Kada je riječ o budućoj Vladi Sanader je rekao da je njena obveza pomagati obiteljima s više djece, te kako će se Vlada pobrinuti da raznim mjerama pomogne obiteljima s troje i više djece.

Napomenuo je da će na taj način Vlada voditi pronatalitetnu politiku, i da je zato utemeljeno novo Ministarstvo za obitelj, branitelje i međugeneracijsku solidarnost.

U publici na večerašnjem Opernog gala koncertu bili su i predstavnici diplomatskog zbora, ugledni gospodarstvenici te kulturni i javni djelatnici.

U stanci koncerta nekadašnja balerina HNK-a Ivanka Žunc mimo protokola izišla je na pozornicu te u egzaltiranom nastupu počela slati poruke predstavnicima nove vlasti. Organizatori koncerta ubrzo su je uljudno prekinuli i odveli s pozornice.

Pročitajte više