Dodijeljene nagrade na hongkonškom filmskom festivalu

KINESKI epski film nominiran za Oscara "Hero" i hongkonška policijska drama "Infernal Affairs" osvojili su u nedjelju gotovo sve nagrade na Hongkonškom filmskom festivalu, jednom od najuglednijih festivala filmova s kineskog govornog područja.

Tony Leung dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu policijskog agenta koji se infiltrirao u podzemlje u filmu "Infernal Affairs".

Leung je pobijedio ispred poznatog kineskog glumca i pjevača Leslieja Cheunga, čije je samoubojstvo prošlog tjedna u Hong Kongu rastužilo brojne obožavatelje u kineskim zajednicama širom svijeta.

Četiri poznata pop pjevača, odjevena u crno, otpjevala su jedan od Cheungovih hitova kako bi mu uoči početka svečanosti dodjele nagrada odali posljednju počast.

"Infernal Affairs" osvojio je sedam od 19 nagrada, uključujući i najuglednije nagrade za najbolji film, najboljeg redatelja i najboljeg glumca.

Film je imao ukupno 16 nominacija za "Hong Kong Film Awards".

"Infernal Affairs" je na kinoblagajnama zaradio 7 milijuna dolara i tako postao hongkonški film s najvećom zaradom u protekloj godini.

Službeni kineski kandidat za ovogodišnjeg Oscara, "Hero", također je osvojio sedam nagrada.

Film poznatog kineskog redatelja Zhanga Yimoua, koji je imao 14 nominacija, nije međutim dobio nijednu od najuglednijih nagrada budući da je nagrada za najbolju glumicu pripala Lee Sin Je, nositeljici glavne ženske uloge u filmu "The Eye".

Pročitajte više