Dodik napustio inauguraciju dok je Komšić držao govor: "Oteo je Hrvatima pravo"

Foto: Twitter

NOVI članovi Predsjedništva BiH danas su polagali zakletvu i službeno preuzeli četverogodišnji mandat. Nakon toga su uslijedili njihovi govori, a bivši član Predsjedništva i predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, izašao je iz dvorane dok je Komšić govorio. Dodik se nakon toga obratio na Twitteru gdje je potvrdio da je napustio inauguraciju zbog Komšića te je napisao da nije mogao prisustvovati govoru jer je Komšić iznosio "laži".

"Sve što je Željko Komšić rekao u svom obraćanju je čista laž, zbog čega sam napustio Konstituirajuću sjednicu dok je on govorio. Željka Komšića nisu birali građani, kako on neistinito tvrdi, nego ga je izabrao jedan dio Federacije, i to ne onaj koji je trebao – hrvatski narod, kako nalaže Ustav BiH, nego bošnjački narod. Komšić je prevarama i lažima došao do Predsjedništva i po četvrti put oteo hrvatskom narodu ustavom definirano pravo da bude biran", napisao je Dodik.

"Sve što je rekao o integracijama, suradnji s NATO-om je izmišljotina. Za Bosnu i Hercegovinu nema NATO puta, nema usuglašenog stava o članstvu, postoji samo suradnja, a ovakvim popustljivim ponašanjem i jednostranim izjavama još jednom je pokazao kakva će biti njegova politika u budućnosti. To je politika laži, podvala i sramoćenja BiH na međunarodnom planu", poručio je Dodik u objavi.

Pročitajte više