Dok Iran na televiziji paradira zarobljene Britance, Vijeće sigurnosti UN "duboko zabrinuto"

SPOR oko 15 britanskih mornara i marinaca zarobljenih od strane Irana u Perzijskom zaljevu postaje ne samo velika diplomatska kriza, nego i eskalira i u otvoreni propagandni rat Britanije i Irana.

Tako je Al-Alam, iranska TV-postaja na arapskom jeziku, objavila kako će emitirati snimke na kojima zarobljeni Britanci priznaju kako su ušli u iranske teritorijalne vode.

Britanske vlasti sve vrijeme inzistiraju kako su se mornari i marinci, čija su dva gumenjaka prije nekoliko dana opkolili brodovi mornaričkog krila  iranske Revolucionarne garde, nalazili u iračkim teritorijalnim vodama, odnosno obavljali redovitu kontrolu nad indijskim teretnim brodom osumnjičenim za krijumčarenje.

Iranci su na te tvrdnje reagirali tiskovnom konferencijom na kojoj je general Satareh predočio zaplijenjene GPS-uređaje koji, prema njegovim riječima, dokazuju kako su Britanci ušli u iranske vode.

Britanija je najavila da će "pojačati pritisak" kako bi se zarobljeni mornari pustili, ali je pokušaj da za taj zahtjev isposluje podršku u Vijeću sigurnosti UN propao. Umjesto zahtjeva za neodložno oslobađanje je Vijeće - na sugestiju Rusije, koja se drži iranskim saveznikom - izrazilo "duboku zabrinutost" zbog cijelog slučaja. Dio članova Vijeća, pak, drži da ipak nije posve jasno da su Britanci uistinu operirali samo u iračkim teritorijalnim vodama.

U međuvremenu je turski premijer Recep Tayyip Erdogan vodio razgovore s iranskim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom u kojem je iranski čelnik "spreman razmisliti" o puštanju barem jednog člana zarobljene grupe - 26-godišnje žene-mornara Faye Tourney.

Faye Tourney je, inače, navodno napisala pismo roditeljima u kojima traži da se britanske snage trebale povuku iz Iraka. Te su tvrdnje izazvale bijes u dijelu britanske javnosti, odnosno bojazni da bi zarobljenici mogli biti predmetom ispiranja mozga i mučenja, nalik na ono koje su komunistički sjevernokorejski i kineski vojnici provodili nad zarobljenim zapadnim vojnicima u korejskom ratu 1950-ih.

D.A.

Foto: AFP

 

Pročitajte više