Dolar oslabio pred izvješće o inflaciji u SAD-u

Foto: FAH

DOLAR je u srijedu na međunarodnim tržištima skliznuo na najniže razine u 15 mjeseci prema jenu i oslabio prema euru četvrti dan zaredom, dok ulagači nove smjernice očekuju od ključnog izvješća o inflaciji u Sjedinjenim Državama.

Dolar je jutros nakratko skliznuo na najnižu razinu prema jenu od studenoga 2016., jer je jen u jednom trenutku poskočio 0,8 posto u kontekstu pada cijena dionica na Tokijskom tržištu. Potom se donekle stabilizirao na 107,49 jena, što znači da je japanska valuta u odnosu na prethodno zatvaranje ojačala oko 0,3 posto prema američkoj.

Euro je također ojačao prema dolaru, za 0,2 posto, na 1,2370 dolara. Odskočio je tako s niskih 1,2206 dolara, na koje je u jednom trenutku skliznuo u trgovanju u petak.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima jutros bio u minusu 0,1 posto.

U fokusu sudionika tržišta je ključno izvješće o inflaciji u najvećem svjetskom gospodarstvu u siječnju, koje bi moglo ili poljuljati ionako slabašan oporavak tržišta dionica, ili utrti put za daljnje dobitke.

Dolar je tako izgubio gotovo dvije trećine dobitaka od početka ovoga mjeseca, povezanih s većim kupnjama američke valute na koje su se ulagači odlučili zbog vala rasprodaja na tržištima dionica.

Prema riječima glavnog analitičara u francuskoj banci Societe Generale Kita Juckesa, podaci o američkoj inflaciji, čak i ako budu bolji od očekivanja, neće dovesti do održivog oporavka dolara nego samo do kratkotrajnog jačanja.

Zabrinutosti zbog rastućih inflacijskih pritisaka, kao i nužnost da se njime pozabave središnje banke, doveli su do većih potresa na tržištima ovoga mjeseca.

Što se tiče gospodarskih vijesti važnih za eurozonu, izdvajaju se snažni podaci iz njemačkog gospodarstva za četvrti kvartal 2017. godine koji svjedoče o snazi najvećeg gospodarstva eurozone.

Pročitajte više