Čelnik Donjecka poslao poruku Kim Jong-unu, želi suradnju sa Sjevernom Korejom

Foto: EPA

ČELNIK proruske separatističke Donjecke regije na istoku Ukrajine poslao je poruku sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu.

Sjeverna Koreja navodno razmatra slanje radnika na projekte obnove u regijama Ukrajine pod ruskom okupacijom pa čelnik odcijepljene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin predlaže suradnju sa Sjevernom Korejom, piše AP.

Sjeverna Koreja prošlog je mjeseca postala jedna od država u svijetu koja je priznala neovisnost Donjecka i Luganska, još jedne proruske separatističke regije u istočnoj Ukrajini. To je natjeralo Kijev da prekine diplomatske veze s Pjongjangom.

Ako Sjeverna Koreja pošalje radnike u Donjeck to će se protiviti sankcijama UN-a

Postoje naznake da Sjeverna Koreja preispituje planove za slanje radnika na projekte obnove u Lugansku i Donjecku, što bi moglo pomoći njezinom gospodarstvu. To se protivi sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a zbog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

"Sjeverna Koreja i republika Donjeck mogle bi ostvariti korisnu bilateralnu suradnju u skladu s interesima naših naroda", rekao je Pušilin, objavila je danas službena sjevernokorejska središnja novinska agencija.

No, ne navodi se je li Kim što odgovorio Pušilinu.

Suradnja sa Sjevernom Korejom na polju radne migracije

Ministarstvo vanjskih poslova Donjecka priopćilo je da se njegova veleposlanica u Rusiji Olga Makeeva 29. srpnja sastala sa sjevernokorejskim veleposlanikom u Rusiji Sin Hong Cholom kako bi razgovarali o gospodarskoj suradnji.

Prema ministarstvu, Sin je tada rekao da će postojati veliki potencijal za bilateralnu suradnju u trgovini i polju radne migracije nakon što je Sjeverna Koreja ublažila granične kontrole zbog pandemije. Sjeverna Koreja navodno vodi slične razgovore s Luganskom.

Rusija je 2017. podržala sankcije koje je uvelo Vijeće sigurnosti UN-a kao odgovor na sjevernokorejski test projektila dugog dometa prema kojem su države članice morale vratiti sve sjevernokorejske radnike sa svojih teritorija u domovinu u roku od 24 mjeseca.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price prošlog je mjeseca kritizirao ruske prijedloge da bi sjevernokorejski radnici mogli biti zaposleni za projekte obnove u regijama Ukrajine pod ruskom okupacijom, rekavši da bi takvi aranžmani bili uvreda suverenitetu Ukrajine.

Sjeverna Koreja više puta okrivila SAD za krizu u Ukrajini

Sjeverna Koreja je više puta okrivila SAD za krizu u Ukrajini, rekavši da hegemonistička politika Zapada opravdava ruske vojne akcije u Ukrajini kako bi se zaštitila.

Kim iskorištava podjele u Vijeću sigurnosti UN-a koje su se produbile zbog ruske invazije na Ukrajinu kako bi ubrzao svoj razvoj oružja dok pokušava ostvariti da njegova zemlja postane nuklearna sila. Također, Kim želi pregovarati o ukidanju sankcija koje je predvodio SAD, piše AP.

Sjeverna Koreja je testirala više od 30 projektila samo u 2022., uključujući svoj prvi test leta interkontinentalne balističke rakete u gotovo pet godina. Također, postoje naznake da Sjeverna Koreja obnavlja tunele na lokaciji za nuklearna testiranja koja je zadnji put bila aktivna 2017. Smatra se da se pripremaju za nastavak testiranja nuklearnog oružja.

Pročitajte više