DORH neće dići tužbu protiv Keruma, HRT se ograđuje

KOALICIJA udruženja izbjeglica u Srbiji optužila je splitskog gradonačelnika Željka Keruma za poticanje netolerancije prema Srbima u Hrvatskoj.

> Kerum: Novinari su Jugoslaveni pa svašta pišu

> Što je Kerum kriv? On je samo slika i prilika hrvatskog društva

> Damir Kajin: Kerum je rasist i treba ga ukloniti s mjesta gradonačelnika

Ovu udrugu je na tu reakciju isprovocirala Kerumova izjava u emisiji "Nedjeljom u 2" gdje je splitski gradonačelnik rekao kako ne bi pristao da mu zet bude Srbin jer su Srbi i Crnogorci u prošlosti Hrvatima napravili mnogo zla, piše Blic. Koalicija nije mogla bez daljnjeg radikaliziranja toga pitanja pa su u svojem priopćenju napisali i kako su pripadnici hrvatskog naroda Srbima učinili mnogo zla, no upozorili su i kako se ne zalažu za prebrojavanje krvnih zrnaca.

Od Državnog odvjetništva traže poduzimanje mjera protiv Željka Keruma kako bi se uputila jasna poruka da je Hrvatska spremna zaštititi svoje građane od pojedinaca i grupa koje šire govor mržnje. Koalicija navodi i kako Kerum svojim izjavama potiče i na diskriminaciju srpskog kapitala u Hrvatskoj. Od Vlade Srbije traže da u razgovorima s hrvatskim vlastima inzistiraju na istoj zastupljenosti srpskog kapitala u našoj zemlji, kao što je hrvatski u Srbiji.

"I pohod fašista je krenuo kao komedija"

Keruma se danas dotaknuo i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji je njegovo obraćanje u emisiji nazvao "govorom mržnje" i osudio "agresivnu verbalnu poluciju" Kerumovog javnog diskursa. Uzelac je dio krivice prebacio i na HRT, za koji kaže da nije održao propisnu distancu.

"Nadležne institucije moraju početi provoditi zakonom propisane akcije protiv takvih ispada u javnosti. Javnu riječ treba zaštititi. I pohod fašista krenuo je kao komedija, a završio kao tragedija", rekao je Uzelac na sjednici Vlade nadovezavši se na izjavu premijerke Kosor kako mediji moraju pomoći u borbi protiv svih oblika nasilja. Kosor je pri tome mislila o Nacionalni dan nasilja nad ženama, ali Uzelac je priču proširio i na Keruma.

Ništa od prijave

No, i DORH i HRT su se danas ogradili od Kerumovog nastupa. S javne televizije poručuju da stavovi gostiju nikad ne odražavaju i stavove televizijske kuće, dok DORH smatra kako u Kerumovom iskazu nema elemenata za kazneni progon. Iako se splitski gradonačelnik okomio na Srbe i na novinare, DORH je nakon proučavanja snimke zaključio kako njegove izjave nisu dovoljna osnova da se podnese prijava zbog rasne ili bilo kakve druge diskriminacije.

"Isključivo zbog moje nesnalažljivosti u takvoj vrsti provokativnih diskusija izrekao sam riječi zbog kojih žalim i zbog kojih sam ispao ono što nikada nisam bio - rasist, nacionalno netrpeljiv i isključiv", naveo je Kerum u pismenom iskazu DORH-u.

Pročitajte više