Dow Jones ispod 9000 bodova izazvao novi pokolj na azijskim burzama

JUČERAŠNJI pad američkog burzovnog indeksa ispod 9000 bodova izazvao je ogromne gubitke na azijskim burzama, a s dramatičnim padom je započela trgovati i Europa.

Dow Jones Industrial Average je već sedmi dan zaredom u "minusu" te se tako spustio na vrijednost koju je posljednji put imao prije pet godina. O kako dramatičnom padu je riječ svjedoči činjenica da je prije godinu dana u isto vrijeme imao rekordnu vrijednost od čak 14.000 bodova.

Kao što se i moglo očekivati, takvi trendovi su se preslikali na azijska tržišta, pa je japanski indeks Nikkei 225 danas završio s padom od čak 9,6 posto vrijednosti. Padove su zabilježile i burze u Australiji (8.3 posto),  Hong Kongu - gdje je indeks na najnižoj razini u prethodne tri godine - i Singapuru.

Pad indeksa u Japanu u jednom tjednu je najveći od tzv. crnog ponedjeljka, odnosno burzovnog kraha 1987. godine. Danas je zabilježena i prva žrtva globalne financijske krize - osiguravajuća kuća Yamato Life je proglasila stečaj.

Regulatori burze u Indoneziji i Rusiji se, pak, nisu ni usudili dozvoliti trgovanje, pa je ono danas "radi izbjegavanja panike" suspendirano na neodređeno vrijeme.

Europski investitori su reagirali na sličan način kao i njihovi prekomorski kolege, pa je tako na današnjem otvaranju londonske burze indeks FTSE pao za čak 9,8 posto, odnosno našao se ispod razine od 4000 bodova po prvi put u posljednjih pet godina.

Vlade i vodeće svjetske financijske institucije nastavljaju pokušaje da zaustave ono što se čini sve izglednijom reprizom Velike depresije 1930-ih. Tako će se u Washingtonu danas sresti ministri financija država skupine G7, a predsjednik Bush će se povodom toga obratiti američkoj naciji preko televizije.

Dominique Strauss-Kahn, predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda, je rekao kako se svijet nalazi na "rubu recesije", ali da je uvjeren kako se adekvatnim mjerama ona može spriječiti. Istovremeno je optužio mnoge vlade da "soliraju", odnosno krizu globalnih razmjera pokušavaju zaustaviti i ublažiti neadekvatnim "domaćim rješenjima".

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više