Dramatičan rast cijena parkinga u Zagrebu, a to je tek početak

Foto: Pixsell/Luka Stanzl, Tomislav Miletic

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić uputio je u javnu raspravu "Nacrt prijedloga Pravilnika o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža", a prema kojem bi Grad Zagreb trebao u znatnoj mjeri ne samo povećati cijene parkiranja, nego i produljiti vrijeme naplate parkinga. Parkiranje u prvoj zoni dvostruko će poskupjeti i umjesto 6 kuna po satu, iznosit će 12 kuna.

Poskupjet će i parkiranje u javnim garažama

U drugoj će se zoni, umjesto tri kune, plaćati 5 kuna, a parkiranje u trećoj zoni poskupjet će s 1,5 kuna na dvije kune. Poskupjet će i parkiranje u svim javnim garažama pa bi tako sat parkiranja u garaži Tuškanac umjesto pet, mogao stajati čak 10 kuna. 

U prvoj zoni naplata parkinga produžuje se jedan sat i naplaćivat će se od 7 do 22 sata, umjesto do 21 sat, kako je bilo do sada. Cijene tjednih, mjesečnih i godišnjih karata za parkiranje neće se mijenjati, kao ni cijene mjesečnih povlaštenih parkirališnih karata. Iako se prijedlog novih cijena parkirnih karata već nalazi u javnoj raspravi, u Zagrebačkom holdingu koji upravlja Zagrebparkingom ne žele o tome ništa govoriti. 

"Zagrebački holding d.o.o., podružnica Zagrebparking obavlja djelatnost organizacije i nadzora prometa u mirovanju u Gradu Zagrebu sukladno Odluci organizaciji i načinu naplate parkiranja i Pravilniku o korištenju javnih parkirališta i garaža. Odlukom i Pravilnikom određene su parkirališne zone, vremensko ograničenje trajanja parkiranja i naplate, cijene parkirališnih karata i način korištenja povlaštenih parkirališnih karata te nadzor nad parkiranjem. Pravilnik o korištenju javnih parkirališta i garaža kojim su definirane cijene parkirališnih karata donosi Grad Zagreb, dok Zagrebparking postupa sukladno važećem Pravilniku", glasi odgovor iz Zagrebačkog Holdinga. 

Bandić prije dva mjeseca: Poskupljenje parkinga neće Zagrepčanima dići tlak

Ni od zagrebačkog gradonačelnika Bandića za sada nema službenog komentara, no vrijedi podsjetiti što je o povećanju cijene parkinga govorio prije samo dva mjeseca. 

"Poskupljenje parkinga neće Zagrepčanima dići tlak", rekao je Bandić početkom travnja ove godine, dodajući da Zagrepčani zbog novih cijena neće imati problema s "hipertenzijom". Sudeći prema novom cjeniku koji uključuje i dvostruko povećanje cijena, teško da bi ovakvo povećanje moglo proći bez većeg nezadovoljstva građana. 

Napomenimo kako u Gradu Zagrebu u posljednje vrijeme užurbano rade na povećanju svih cijena svojih usluga, što bi moglo značiti da se nalaze u financijskim poteškoćama. Primjerice, prije samo tjedan dana najavili su kako će smještaj u gradskim domovima umirovljenika poskupjeti i 14 posto. Tek za usporedbu, aktualne cijene gradskih domova za starije iznose od oko 2500 do 3000 kuna, što je više od prosječne mirovine koja iznosi malo više od 2300 kuna. 

Nedavno su ukinuli i oprost prve kazne

Da je voda došla do grla dokazuje i činjenica da su nedavno ZET i Zagrebparking ukinuli mjeru oprosta prve kazne, za koju je gradonačelnik Bandić govorio kako će biti dugog vijeka. Ta mjera preživjela je ni godinu dana.

Naglasimo kako ni tu nije kraj, s obzirom na to da je Bandić nedavno najavio kako bi polusatna karta ZET-a trebala poskupjeti s četiri na šest kuna ili čak na osam kuna. 

Parkiranje - pravilnik by Index.hr on Scribd

Pročitajte više