Drašković: SiCG ne može odgovarati za zločine u BiH i Hrvatskoj jer ih nije počinila

VUK DRAŠKOVIĆ, ministar vanjskih poslova Srbije i Crne gore izjavio je kako SiCG ne može odgovarati za zločine u BiH i Hrvatskoj, jer ih tamo nije počinila, javile su srpske Večernje novosti.

U razgovoru za Večernje novosti Drašković je objasnio svoje zalaganje za povlačenje tužbe SiCG protiv NATO-a, koju je SiCG podnijela zbog NATO-ove intervencije 1999.

Drašković je ustvrdio kako je politika Slobodana Miloševića jedini krivac za NATO-ovo bombardiranje Srbije, te da tužbe za genocid podignute protiv Francuske, Velike Britanije ili Portugala zaista nemaju nikakvog smisla.

Na novinarsko pitanje kako gleda na protuargumente povlačenju tužbe, koji kažu da je Srbiji tužba protiv NATO-a jedini adut u slučaju tužbi BiH i Hrvatske protiv SiCG, Drašković je odgovorio: „To nije točno. Narodu treba reći istinu. Međunarodni sud pravde u Hagu već se oglasio nadležnim za tužbu Bosne i Hrvatske protiv nas. I potpuno su besmislene priče da će se taj isti sud proglasiti nenadležnim za bosansku tužbu ukoliko se oglasi nenadležnim za našu tužbu protiv NATO-a.“

„Sagledajmo moralnu dimenziju naše obrane: ne možemo odgovarati za eventualne zločine počinjene u Bosni i Hrvatskoj zato što u to vrijeme nismo bili članica UN! Ne! Ja kažem da mi ne možemo odgovarati zato što zločine tamo nismo ni počinili. Za zločine činjene po Bosni, po Hrvatskoj i po Kosovu već se odgovara po individualnoj odgovornosti u Haagu. Ne može se za iste zločine ponovo suditi po kolektivnoj odgovornosti, ovog puta svima odreda u Srbiji i Crnoj Gori.“ – kazao je srbijanski ministar vanjskih poslova.

Pročitajte više