Državno odvjetništvo neće pokrenuti postupak protiv novinarke Knežević

DRŽAVNO odvjetništvo neće pokrenuti kazneni postupak protiv novinarke Jutarnjeg lista Antonije Knežević, koja je na predsjedničkim izborima dva puta glasovala, izjavio je danas zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel.

Iako su ispunjena objektivna obilježja kaznenog djela iz 118. članka Kaznenog zakona, Državno odvjetništvo smatra kako u postupku novinarke nije bilo namjere da počini kazneno djelo nego da dokaže mogućnost zloporabe izbornog prava, pojasnio je Novosel.

Policija je odluku o mogućem pokretanju kaznenog postupka protiv novinarke Knežević prepustila tužiteljstvu.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je da su karlovački policajci jučer kratko razgovarali s novinarkom Antonijom Knežević koja je kao osoba s dvojnim, hrvatskim i bosanskohercegovačkim, državljanstvom na predsjedničkim izborima namjerno glasovala u Karlovcu i Mostaru kako bi dokazala mogućnost zloporabe izbornog prava.

Po Kaznenom zakonu, za zloporabu izbornog prava, odnosno birača koji dva puta glasuje ili birača koji glasuje umjesto nekoga drugoga, predviđena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine.

Izbornom prijevarom se, pak, smatra dodavanje, oduzimanje, brisanje glasova ili na drugi način krivotvorenje ishoda izbora ili glasovanja i za to je kazneno djelo zapriječena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

Pročitajte više