DSV razriješio jednu sutkinju, a drugu oslobodio krivnje

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) razriješilo je danas sutkinju paškog Općinskog suda Zdenku Barinić Čemeljić zbog neurednog obavljanja dužnosti, odnosno jer u 15 predmeta nije na vrijeme izradila odluke, dok je zagrebačku općinsku sutkinju Silviju Sunčana Stubičar oslobodilo stegovne odgovornosti.

Sutkinja Zdenka Barinić Čemeljić proglašena je odgovorna jer nije na vrijeme izradila odluke, a u jednom predmetu je od zaključenja rasprave do odluke proteklo i deset godina. Od 15 predmeta za koja je proglašena odgovorna, u samo dva slučaja je odluku donjela za manje od godine dana.

Ona se pred DSV-om branila teškim uvjetima rada na paškom sudu, kojim je do lipnja ove godine i predsjedavala, te posebice svojim lošim zdravstvenim stanjem. Tako je navela da je godišnje bila opterećena s oko 5.500 predmeta te da je u istom razdoblju rješavali oko 1.200 predmeta, što je, kako je rekla, najviše od svih općinskih sudaca s područja Županijskog suda u Zadru. Kazala je da je od 1998. oboljela od brojnih bolesti, da je imala više operacija te doživjela prometnu nesreću, pa je zbog svega toga godinu i pol bila na bolovanju.

Stegovni postupak proveden je na zahtjev predsjednika zadarskog Županijskog suda Antuna Klišmanića koji je odbacio optužbu sutkinje da je postupak pokrenut zbog nezadovoljstva paškog gradonačelnika njezinim radom.

Zdenka Barinić Čemeljić, koja je sutkinja od 1985., najavila je da će se žaliti na odluku DSV-a koji je, ne čekajući kraj žalbenog postupka, odlučio da razrješenje stupa na snagu odmah.

Zagrebačkoj općinskoj sutkinji Silviji Sunčana Stubičar nije dokazano da je u jednom predmetu prepravila datum odluke, kao što je tvrdio predsjednik suda Đuro Sessa, pa ju je DSV oslobodio stegovne odgovornosti za zlouporabu položaja i neuredno obavljanje dužnosti.

Zbog neurednog obavljanja dužnosti u tri predmeta DSV je novčanom kaznom kaznio zagrebačkog općinskog suca Damira Prišlina Krbavskog. Njemu će se u iduća četiri mjeseca uzimati jedna trećina plaće.

Pročitajte više