Dubrovnik: ministarska konferencija zemalja članica cost-a 27. svibnja

Hrvatska će 27. svibnja u Dubrovniku biti domaćin Ministarske konferencije zemalja članica COSTa (Europska suradnja u području znanstvenih i tehničkih istraživanja European Cooperation in the Field of Science and Technical Research) na kojoj će sudjelovati predstavnici 35 zemalja koje sudjeluju u programima COSTa. L

Osnovne teme skupa bit će restrukturiranje programa COST-a, odnos prema Europskom istraživačkom prostoru (ERA - European Research Area) i znanstvenoistraživačkim programima Europske unije (EU)- 6. okvirnom programu (FP6) i programu EUREKA, te znanstvena politika tranzicijskih zemalja i regionalna suradnja.

COST je najstariji okvir znanstvene suradnje europskih zemalja uspostavljen još 1971. na konferenciji 19 ministara znanosti zemalja članica tadašnje Europske zajednice (EZ), Europskoga udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) i Turske.

Hrvatska je članica COST-a od 1992. i trenutačno sudjeluje u 35 istraživačkih projekata u području telekomunikacija, kemije i društvenih znanosti. Među ostalim COST obuhvaća i sljedeća područja znanstvenih istraživanja - telekomunikacije, promet, oceanografiju, nove materijale, poljoprivredu i biotehnologiju, prehrambenu tehnologiju, društvene znanosti, medicinu, građevinarstvo, kemiju, šumarstvo, dinamiku fluida i fiziku.

Članice COST-a danas su 34 europske zemlje, a pridružena je članica Izrael. U u COST-u sudjeluju i znanstvene ustanove iz devet zemalja nečlanica te tri nevladine udruge.

Na Ministarsku konferenciju u Dubrovniku kao gosti Hrvatske pozvani su ministri znanosti Albanije te Bosne i Hercegovine i predstavnici Kanade i SAD-a koji će konferenciji nazočiti kao promatrači.

Osnovna načela djelovanja u COST-u su - otvorenost, što znači da sve članice, bez obzira na to jesu li članice EU-a ili ne, mogu predlagati istraživačke akcije (bottom up) te sloboda izbora, decentralizirano financiranje i zajedničke akcije. Sloboda izbora odnosi se na činjenicu da je sudjelovanje u akcijama slobodno za sve zemlje COST-a zavisno od njihovih nacionalnih interesa i prioriteta.

Decentralizirano financiranje znači pak da se istraživanja financiraju na nacionalnim razinama, dok se pod zajedničkim akcijama podrazumijeva to da istraživačke aktivnosti koordinira središnji upravni odbor.

U Dubrovniku će se 26. i 28. svibnja održati i 154. sjednica Odbora nacionalnih predstavnika (CSO - Committee of Senior Officials) za program COST.

CSO je najviše tijelo COST-a koje donosi odluke, a sastoji se od predstavnika zemalja članica koji su i nacionalni koordinatori COST-a.

Pročitajte više