Dužnosnici Hamasa prijete odmazdom zbog vojne operacije

PALESTINSKA militantna skupina Hamas upozorila je u četvrtak da će napadati Izraelce gdje god je to moguće u znak odmazde za ubojstvo 15 Palestinaca tijekom operacije potrage za militantima koja je jučerašnji dan učinila najkrvavijim u posljednjih 16 mjeseci u pojasu Gaze.

Čelnik skupine Mahmoud Zahar rekao je na izraelskom radiju da je vojno krilo pozvalo sve svoje ćelije u Gazi i na Zapadnoj obali na izvođenje napada. Slični su pozivi u prošlosti već za nekoliko dana ili čak sati dovodili do samoubilačkih napada u Izraelu.

Neki analitičari povezuju jačanje nasilja s prijedlozima izraelskog premijera Ariela Sharona o jednostranom povlačenju iz većeg dijela Gaze. Mnogi Izraelci, uključujući i šefa vojnoobavještajne službe, zabrinuti su da takav potez Palestinci mogu doživjeti kao znak slabosti.

Propadnu li mirovni pregovori, Sharon je najavio da će ukloniti 17 od 21 izraelskih naselja u Gazi i postaviti privremenu granicu na Zapadnoj obali. Izrael je ova dva područja, na kojima se Palestinci nadaju da će uspostaviti neovisnu državu, okupirao u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Viši vojni dužnosnici smatraju da je uoči bilo kakvoga povlačenja potrebno pojačati pritisak na Palestince.

Prema pisanju vojnog analitičara Zeeva Schiffa u listu Haaretz od četvrka, izraelska vojska nastavit će "vježbati mišiće" u pojasu Gaze, dok će Hamas nastaviti s nastojanjima da preuzme kontrolu u tom području.

(Hina) xbr ybr

Pročitajte više