Džihadisti IS-a objavili novu audio poruku: "Mi smo srušili ruski avion, a vi umrite u bijesu"

Foto: FAH

DŽIHADISTI Islamske države na Sinaju objavili su novu audio snimku u kojoj ponavljaju svoje tvrdnje da su oni srušili ruski avion s 224 putnika i članova posade te pozivaju egipatske vlasti da "dokažu suprotno, ako mogu".

Islamisti su u snimci koju su naslovili "Mi smo ga srušili, a vi umrite u bijesu" nagovijestili da će uskoro objaviti točnu metodu kojom su srušili avion, u detalje. Na audio poruci je glas čovjeka pod imenom Abu Osama al-Masri.

"Nemamo potrebu objašnjavati kako smo ga srušili. Uzmite ostatke zrakoplova, analizirajte crne kutije i recite nam koji su rezultati istrage. Dokažite da mi nismo srušili avion i objasnite zašto je pao. Nakon toga mi ćemo sve objasniti. Kada? Kada mi to odlučimo", rekao je u poruci al-Masri, prenosi Independent.

 


Satelitske snimke negiraju džihadiste

Satelitske snimke ne podupiru teoriju da je raketa pogodila ruski putnički zrakoplov koji se za vikend srušio u Egiptu, tvrde američki dužnosnici.

"Nagađanja da je zrakoplov srušen raketom nisu aktualna", rekao je neimenovani dužnosnik za NBC.

Snimke načinjene američkim infracrvenim satelitom pokazuju bljesak iznad Sinaja u vrijeme kada je zrakoplov letio iznad poluotoka rano u subotu, izvijestili su NBC i CBS.


Stručnjaci američkih obavještajnih služba vjeruju da je to mogla biti eksplozija u zrakoplovu - ili spremnik s gorivom ili bomba. Ali nema pokazatelja da je eksploziju mogla izazvati raketa zemlja-zrak.

Jezive zadnje minute leta

Kako piše britanski Telegraph, podaci s radara pokazuju da je ruski Airbus u posljednjim trenucima prije iščeznuća sa zaslona išao gore-dolje neobično brzo. Za samo tri sekunde popeo se za čak 3.000 stopa, da bi samo nekoliko sekundi poslije propao za 3.000 stopa.

Podaci s radara pokazuju i da je avion u trenucima prije nestanka rapidno usporavao. Svi su podaci prikupljeni preko Flight Radara 24 i njihova je pouzdanost velika, piše Telegraph.

Nekoliko trenutaka prije rušenja aviona iz kokpita su se čuli zvukovi koji nisu karakteristični tijekom standardnog leta.

Kako javlja agencija Interfax, istražitelji u Kairu otkrili su prve podatke s crne kutije. Na snimci se prvo čuje rutinski razgovor između članova posade, a potom se čuju "zvukovi koji nisu karakteristični tijekom standardnih letova".

Prema pisanju Interfaxa, došlo je do iznenadne hitne situacije koja je iznenadila posadu te piloti nisu imali vremena pozvati upomoć kontrolu leta.

U Rusiji je u tijeku identifikacija žrtava, čija su tijela dovezena iz Egipta na obdukciju. Prvi forenzički rezultati ukazuju na jezivu smrt putnika - većina njih je umrla uslijed trganja unutarnjih organa te opekotina.

Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi i nitko nije preživio nesreću.

 

Pročitajte više